Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Folyamatosan bővülő források az egészségügyben

Létrehozva: 2005. január 20.
Módosítás: 2005. január 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az egészségügyi minisztérium 2005-ös prioritásait mutatta be sajtótájékoztatón Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Vojnik Mária politikai államtitkár. Az egészségügy a szakminiszter szerint továbbra is a kormány prioritásai közé tartozik.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint az egészségügy továbbra is egyike a kormány prioritásainak. A kormány szándéka, hogy az egészségpolitika rendelkezésére álló források folyamatosan növekedjenek - mondta a miniszter a tárca 2005-ös prioritásairól szóló tájékoztatón. A költségvetésből ezért 2005-ben kétmilliárd forinttal több jut erre a területre. A kormány szerdán elfogadta az egészségügyi finanszírozás szabályairól szóló kormányrendeletet, így hivatalossá váltak az ellátásokért az egészségbiztosítási alapból járó összegek is.

A tavalyi évhez képest változás, hogy az ellátórendszer teljes reformja helyett a tárca a már elindult fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt. Folytatódik a sürgősségi betegellátás korszerűsítése, az egészségügyi dolgozók számára biztosított kedvezményes hitelkonstrukció segítségével a szakellátás modernizációja és részleges privatizációja, valamint a népegészségügyi program.

A tárca prioritásai között a születéskor várható élettartam növelése mellett az ellátás biztonságának növelése és az átlátható finanszírozás szerepel.

Gyógyszerár-változások

A kormány és a gyógyszergyárak között tavaly megkötött szerződés 2005. január elsejéig garantálta a nem támogatott gyógyszerek árát, ezért a gyártók idén már emelhettek árat. Rácz Jenő tájékoztatása szerint azonban a gyógyszerpiac kiegyensúlyozottságára utal, hogy idén az árak nem emelkedtek olyan mértékben, mint az a tavalyi beavatkozás előtt történt: átlagosan tíz százalékkal emelkedtek a nem támogatott készítmények árai. A támogatott gyógyszerekért február elsejétől átlagosan 7,5 százalékkal kell majd többet fizetni a patikákban, mivel a költségvetés idén a tavalyi áremelés fedezetének csak felét finanszírozza.

A 2004-ben megkötött szerződésről bővebben itt olvashat .

Kevesebb prioritással folytatódik a népegészségügyi program

Már láthatóak a 2003-ban indult Nemzeti népegészségügyi program eredményei, javult a magyar társadalom halálozási mutatója, megállt a daganatos elhalálozások számának növekedése, és nem romlanak a mutatók az AIDS-fertőzések terén sem.

2005-ben folytatódnak a már országossá vált szűrőprogramok (a méhnyakrák-szűrés és az emlőszűrések ), és befejeződik az emésztőrendszeri és a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrésének modellprogramjai.

A kormány által jóváhagyott rendelet szerint az egészségfejlesztési tanácsadást, prevenciós munkát végző háziorvosok többletforráshoz is juthatnak - jelentette be Vojnik Mária politikai államtitkár. Az összesen 860 millió forintos támogatásra olyan háziorvosok pályázhatnak, akik tisztában vannak a körzetükben élők egészségi kockázati tényezőivel, és rendszeres megelőző és felvilágosító szolgáltatásokat nyújtanak.

Érvényben maradnak a volumenszerződések

A szerdán elfogadott rendelet tartalmazza az egészségügyi ellátások finanszírozásának alapszámait is. Az egészségügyi intézmények 2005. február elsejétől az aktív fekvőbeteg-ellátás értéke 127 ezer forintról 132 ezer forintra, a krónikus fekvőbeteg-ellátásé 4010 forintra, a járóbeteg-ellátás pontértéke pedig 1 forint 32 fillérre változik - mondta el Vojnik Mária.

2005-ben továbbra is érvényben maradnak az egészségügyi intézményekkel kötött volumenszerződések, melyekkel az indokolatlan túlteljesítéseket akadályozza meg az egészségügyi tárca. - Az intézmények 96 százaléka belül tudott maradni a megszabott határon, így a nyújtott ellátásokért teljes egészében megkapta az egészségkasszából a finanszírozást - hangzott el.

Tovább fejlesztik a sürgősségi ellátás országos hálózatát

A hemodinamikai (vérellátó) centrumok és az onkológiai központok fejlesztésével folytatódik 2005-ben a SOS-program , azaz a sürgősségi ellátás rendszerének kiépítése. A kormány által tavaly elfogadott koncepció szerint 2006. január elsejéig sürgősségi osztályt kell létrehozni minden olyan fekvőbeteg-intézményben, ahol naponta - akut ok miatt - több mint negyven beteg jelentkezik.

A tárca tervei között az Európai Unió normájának elérése szerepel. Ezek szerint a bejelentés után a mentőknek 15 percen belül a helyszínre kell érnie és egy órán belül a megfelelő ellátást nyújtó intézménybe kell szállítaniuk a beteget. Ennek érdekében 2005-ben legalább hat megyei és öt fővárosi kórházban alakítanak ki központi ügyeleteket, és 16 városi kórházban jön létre sürgősségi fogadóhely.

Ugrás vissza Ugrás vissza...