Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jóval kedvezőtlenebb az E-alap első hét havi egyenlege a tervezettnél

Létrehozva: 2009. augusztus 18.
Módosítás: 2009. augusztus 18.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

öbb mint 63 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első hét hónapját az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) az időarányosan előirányzott 5,2 milliárd forintos deficit helyett. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) közlése szerint a kedvezőtlen egyenleg oka elsősorban a tervezettől jelentősen, 43,1 milliárd forinttal elmaradó járulékbevétel.

 Az OEP vezetői beszámolója szerint a bevételek július végéig 37,5 milliárd forinttal maradtak el a tervezettől, míg a kiadások 20,6 milliárd forinttal haladták meg azt.
   
Tavaly az első hét hónapban az alap hiánya 60 milliárd forint volt, az ideinél közel 5 százalékkal alacsonyabb. A bevételek közül a járulékbevételek elmaradása jelentette a legnagyobb érvágást: az első hét hónapban mintegy 566 milliárd forint folyt be a pénztárhoz a tervezett közel 610 milliárd helyett. Ennek hátterében a romló foglalkoztatási helyzet állhat: a munkaügyi tárca becslése szerint a gazdasági világválság hatásaként az év eleje óta mintegy 80-90 ezer munkahely szűnt meg Magyarországon.
   
A kiadások közül a természetbeni ellátások 16,7 milliárd forinttal haladták meg az előirányzatot, míg a pénzbeliek 3,8 milliárd forinttal voltak magasabbak annál. A természetbeni ellátásokon belül a gyógyító-megelőző ellátásoknak tudható be a többletkiadás nagy része: a fogászati ellátás, a művese-kezelés, a laboratóriumi ellátás, valamint az összevont szakellátás kiadásai haladták meg az időarányos előirányzatot. A gyógyszertámogatások nagyjából összhangban voltak a tervezettel, azonban a gyógyászati segédeszköz támogatás 15 százalékkal, 3,7 milliárd forinttal több volt az előirányzottnál, és több mint 25 százalékkal meghaladta a tavalyi értéket. A növekvő hiány a tavaly év közben bevezetett, betegterheket mérséklő intézkedések következménye, amelyek 2008 első hónapjaiban még nem éreztették hatásukat.

A pénzbeli ellátásokon belül a tervezettnél 9 százalékkal, a tavalyinál 14,1 százalékkal magasabb táppénz-kiadások hatására fordult negatívba az egyenleg. A Napi Gazdaság szerint ez annak tudható be, hogy a munkanélküliség elől sokan próbáltak "táppénzbe menekülni". Az OEP tájékoztatója szerint a táppénzes esetszámban 2008 utolsó negyedévétől erőteljes növekedés tapasztalható: 2009 első három hónapjában a táppénzesek napi átlagos létszáma 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A pénzbeli ellátások két másik nagy tétele, a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj címén az előirányzottnál 3, illetve 1,4 százalékkal kevesebb kiadás folyt ki az első hét hónapban. Ez mintegy 1,4 milliárd forinttal mérsékelte a táppénzkiadások többletét, amely így is  2, százalékkal, azaz  3,8 milliárd forinttal volt több a január-júliusra előirányzottnál.
Ugrás vissza Ugrás vissza...