Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új kutatás-fejlesztési célú létesítmények Budapesten

Cikk:

Két új kutatás-fejlesztési célú beruházással bővítette budapesti gyártóbázisát az Egis Gyógyszergyár Nyrt., a létesítményeket Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel kedden. Az együttesen 7 milliárd forint összköltségű beruházással több mint 50 új munkahely létesült.

A 3500 négyzetméter alapterületű gyógyszer-technológiai fejlesztő és kísérleti üzemben az Egis kétszeresére növelte a kísérleti gyártási kapacitását – mondta Hodász István, az Egis vezérigazgatója az avató ünnepségen. Az üzem 3,7 milliárd forintba került és 226 millió forint kormányzati támogatásban részesült. Az 5500 négyzetméteres analitikai fejlesztési laborépület 3,3 milliárd forintból épült fel, és itt helyet kapó laboratóriumhoz kapcsolódó projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg, az elnyert támogatás 97 millió forint.

A magyar feldolgozóipari kutatás-fejlesztési ráfordítások 48 százaléka a gyógyszeriparból származik. Az iparág termelésének a 70-80 százalékát exportálja. 2011-ben a magyar gyógyszeripar 116 milliárd forint kiviteli többlettel javította az ország külkereskedelmi mérlegét, és az idén a szektor export teljesítménye még jobb lesz, mivel az első félévben már meghaladta a 120 milliárd forintot a kiviteli többlet – közölte a vezérigazgató. A 14 ezer főt foglalkoztató szektor az úgynevezett multiplikátor hatáson keresztül több mint 40 ezer családnak nyújt megélhetési lehetőséget Magyarországon. Ahhoz, hogy ez az érték a nemzetgazdaság számára hosszú távon is fennmaradjon, a hazai gyógyszeriparnak kiszámíthatóságra, a hazai k+f ráfordítások ösztönzésére és ezek leírhatóságára van szüksége - emelte ki Hodász István.

Az Egis csak Magyarországon kutat, fejleszt és gyárt. Az elmúlt 20 évben 130 milliárd forintot fordított beruházásokra és ennek 40 százalékát, több mint 50 milliárd forintot az elmúlt 4 évben, azaz a gazdasági válság 2008-as kitörése óta. A vállalat évi több mint 10 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...