Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Száztíz egyéni mandátum a tét április 23-án

Cikk:

Száztíz egyéni mandátum sorsa dől el a választások második fordulójában. Az Országos Választási Bizottságot csak kisebb kampánycsendsértésekről tájékoztatták, sehol sem történt olyan rendkívüli esemény, amely miatt fel kellett volna függeszteni a szavazást.
Az országgyűlési választás első fordulójában 66 egyéni választókerületben osztottak ki mandátumot, területi listáról 146 mandátumhoz jutottak a pártok; a második fordulóban 110 egyéni mandátumért folyik a küzdelem, és az országos listáról még 64 listás hely szerezhető meg - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője hétfőn.
Hatvanhat mandátumot osztottak ki
A vasárnapi szavazás eredményének 100 százalékos feldolgozottsága után elmondható: az egyéni választókerületekben az MSZP jelöltjei 34 helyen, a Fidesz-KDNP jelöltjei 28, az MSZP-SZDSZ jelöltjei 4 helyen szereztek mandátumot, azaz 66 mandátumot véglegesen kiosztottak.
Rytkó Emília hozzátette: területi listáról az MSZP 71, a Fidesz-KDNP 69, az SZDSZ 4, az MDF 2 mandátumhoz jutott, így a második fordulóban további 110 egyéni és - mivel a területi listákról 6 mandátum a kevés szavazathányad miatt felcsúszott az országos listára - 64 országos listás helyért folyik a küzdelem.
Egy napon belül kell a kifogásokat benyújtani
Az egyéni választókerületekben hétfőn 16 óráig meg kell állapítani a választások jogi eredményét, ez ellen egynapos jogorvoslat áll nyitva. A területi választási eredményeket szintén hétfőn 16 óráig kell megállapítania a területi választási bizottságokban, az eredmény ellen az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) lehet kifogást benyújtani, egy napon belül. Az eredmények megállapítása a jogorvoslatok lezárta után válik véglegessé.
A külföldi nagykövetségeken, főkonzulátusokon 6849 állampolgár szavazott, a második fordulóban az eredményes választókerületek miatt már csak 5941 választópolgárnak kell szavaznia. A második forduló után az egyéni választókerületek nem mindegyikében tudják megállapítani az eredményt ilyen gyorsan, egy-egy szavazókörben ugyanis meg kell várni a külföldi szavazatokat, és ez a második fordulót követő hatodik napon kerül nyilvánosságra.
A választás lebonyolításában 30 ezer választott, 34 ezer delegált tag, valamint a választási irodákban dolgozó 45 ezer fő vett részt. Az Országos Választási Központban, a BM Duna-palotában 158 külföldi vendég járt, 320 újságíró akkreditálta magát. Az OVB húsz kifogást tárgyalt.
Kisebb kampánycsendsértések
A szavazókörökben a problémákat elsősorban az olyan enyhébb kampánycsendsértések okozták, mint az ottfelejtett szórólapok, egy helyen pedig nem vettek észre egy csoportképet, amin az egyik jelölt szerepelt, így azt nem távolították el.
A választókerületekből haladéktalanul jelentették a rendkívüli eseményeket. Egy halálesetről és mintegy 30 rosszullétről van tudomásuk. Rytkó Emília tájékoztatása szerint a bizottságok figyelték azt is, hogy kiviszik-e az állampolgárok a szavazólapokat a szavazóhelyiségekből.
Egy ittas ember a szavazólapot begyűrte aktatáskájába és kisétált, másik esetben a választópolgárt az ajtóban utolérték, megkérték, és visszavitte a szavazólapot. "Egy választókört sem kellett bezárni, nem történt olyan esemény, ami miatt a szavazást fel kellett volna függeszteni" - mondta.
Ugrás vissza Ugrás vissza...