Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egyházi vezetőkkel tárgyalt Orbán Viktor

Létrehozva: 2011. január 19.
Módosítás: 2011. január 19.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Orbán Viktor miniszterelnök és az egyházi vezetők hétfői találkozójára két európai egyházi szervezet is úgy tekint, mint az egyházak és a magyar EU-elnökség közötti folyamatos párbeszéd kiindulópontjára - közölte kedden az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottsága és az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága.

A miniszterelnök hétfőn találkozott az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának, az Európai Püspöki Karok Bizottságának, az Európai Egyházak Konferenciájának, magyarországi egyházi szervezetek és a magyar történelmi egyházak vezetőivel. A találkozón a cigányság integrációja, a demográfiai helyzet és a diszkriminációmentesség fontossága is téma volt. A két szervezet a találkozóhoz kapcsolódó, közös nyilatkozatában azt írta: mivel a magyar EU-elnökség egyik prioritása, hogy Európa közelebb kerüljön polgáraihoz, az egyházak képviselői a találkozón hangsúlyozták a civil társadalom, valamint a vallási közösségek részvételének fontosságát, különösen az európai szintű döntéshozatali folyamatban.   
 
Orbán Viktor miniszterelnök rámutatott arra, hogy az európai intézmények nehézségekkel küzdenek ezen a területen. Arra bátorította az egyházakat, hogy helyi, nemzeti és egyben regionális szervezetként őrizzék meg fontos "hídépítő" szerepüket, és így gondoskodjanak arról, hogy "az emberek hangja" elérje az intézményeket.

Az egyházi vezetők szerint a romák életkörülményeinek javítása csak abban az esetben lehetséges, ha az összes európai kormány együttműködik. A bevált gyakorlatok azonosítása és ismertetése a magyar EU-elnökség egyik prioritása, amihez az egyházak tapasztalatukkal és a roma közösségekkel meglévő kapcsolatrendszerükkel nagyban hozzájárulhatnak.

A miniszterelnök támogatását fejezte ki, hogy az Európai Unió hatékony választ adjon az egész világot érintő keresztyénüldözésre és a keresztény közösségeket ért egyre szaporodó támadásokra. Az egyházak felhasználták a lehetőséget arra is, hogy bemutassák saját programjaikat, amikkel az 2011-es elnökség első félévét kísérik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...