Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A magyar import növelését szorgalmazta az egyiptomi elnök

Cikk:

Kedden hivatalos látogatásra érkezett Budapestre Hoszni Mubarak egyiptomi államfő, aki Sólyom László köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésén jelezte: Egyiptom szeretné, hogy az erős export mellett Magyarország importáljon is több terméket az észak-afrikai országból.

Magyarország kaput nyit az egyiptomi gazdaság számára a szomszédos kelet-európai országokba és a visegrádi országokba is - mondta Sólyom László köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában, miután megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. Az egyiptomi államfő látogatásának legfőbb célja, hogy megerősítse Magyarország és Egyiptom igen jó kapcsolatait, és további perspektívákat nyisson a gazdasági kapcsolatokban és a politikai együttműködésben.

A köztársasági elnök kiemelte: Magyarország kaput nyit az egyiptomi gazdaság számára a kelet-európai szomszédos és a visegrádi országokba (Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) is, Egyiptom pedig kaput nyit Magyarországnak az arab világ és Afrika felé. Sólyom László megemlítette: az egyiptomi elnök kifejezte azt kívánságát, hogy csökkenjen a magyar aktívum a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, az ország importáljon is megfelelő mennyiségben.

Beszéltek arról, hogy Egyiptom lehet a cseppfolyós gáz egyik jelentős szállítója. Tárgyalásaikon szó volt a közel-keleti helyzetről, a Hamász és a Fatah közötti együttműködés megteremtésének lehetőségéről, valamint az izraeli-palesztin béke megteremtésének előfeltételeiről. A megbeszélésen érintették a mediterrán együttműködés témáját is.

Az egyiptomi elnök kiemelte: Egyiptom nagyra értékeli Magyarország szerepvállalását a térség békefolyamataiban. Hoszni Mubarak azt mondta, hogy Egyiptom fontosnak tartja Magyarország szerepét az Európai Unióban. Magyarország és Egyiptom kapcsolatait kitűnőnek nevezte.

Ugrás vissza Ugrás vissza...