Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Megfigyelői státuszt kért Egyiptom a V4-csoportban

Cikk:

Egyiptom erősítené kapcsolatát a Visegrádi Négyekkel: az észak-afrikai ország megfigyelői státuszt szeretne a V4-csoportban, ezzel Egyiptom kaput nyithatna a csoport országainak az afrikai és arab világ felé - mondta Ahmed Abul Giet külügyminiszter szerdán Budapesten.

Egyiptom és a Visegrádi Négyek (V4) kapcsolatainak megerősítését javasolta szerdán Budapesten az egyiptomi külügyminiszter magyar kollégájának. Ahmed Abul Geit elmondta, hogy Egyiptom szeretne megfigyelői státuszt kapni a V4-csoportban, ezzel Egyiptom kaput nyithatna a V4-országoknak az afrikai és az arab világ felé.

Balázs Péter üdvözölte az elképzelést és elmondta: Magyarország a V4-ek soros elnökeként továbbítani fogja a javaslatot Csehország, Lengyelország és Szlovákia felé a csoport következő találkozóján. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, és szorgalmazta a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok további bővítését.
 
A két ország diplomáciai vezetői szót váltottak a közel-keleti válságról, az afganisztáni háborúról és az iráni kérdésről is. Balázs Péter kifejtette, hogy Magyarország a nemzeti diplomáciai csatornák mellett a NATO és az Európai Unió keretén belül is lépéseket tesz a közel-keleti béke és stabilitás megteremtése érdekében.

Ahmed Abul Geit sikeresnek és eredményesnek nevezte a Külügyminisztériumban folytatott tárgyalását. Egyiptom összességében elégedett a magyar állásponttal a Közel-Kelet kérdésében. Budapest szerinte fontos szerepet játszik az európai uniós ügyekben, és Magyarország fontosságát tovább növeli, hogy 2011 első félévében az EU soros elnökségét fogja betölteni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...