Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több ponton módosítja a kormány a jegybanktörvényt

Cikk:

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét arról, hogy a magyar kormány az európai uniós szabályokkal való összhang érdekében több ponton tervezi módosítani a jegybanktörvényt. A módosítások érintik a monetáris tanács működését és hatályon kívül helyeznék azt a passzust, amely lehetőséget adna a PSZÁF és a jegybank összevonására.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által nyilvánosságra hozott levélben magyarul szerepelnek a törvénymódosítás részletei is. A módosításokkal hatályon kívül helyeznék a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely az euró bevezetése esetén megszüntetné a tanácsot. Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.

Az általános indoklásban a kormány hangsúlyozza: az MNB-ről szóló szabályozásnak összhangban kell lennie az Alaptörvénnyel és az európai uniós jogszabályokkal, elsősorban az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel, valamint a hozzá kapcsolódó, a Központi Bankok Európai Rendszere és az EKB alapokmányáról szóló 4. számú Jegyzőkönyvvel.

A Mario Draghinak írt levelében Matolcsy György emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság január 17-én kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az MNB-törvény kapcsán. Az Európai Bizottság szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében a testület folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Mivel a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások folyamatban vannak, Matolcsy György szerdai levelében mihamarabbi választ vár a központi banktól a magyar javaslatokkal kapcsolatban. A kormány meg akarta várni a bizottság hivatalos válaszát a február 17-én elküldött levélre, ugyanakkor az EU/IMF tárgyalások miatt gyors törvényhozásra van szükség – hangsúlyozta levelében a nemzetgazdasági miniszter. A kormány egyben a jegybank véleményét is kikéri a tervezett módosító indítványról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...