Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bizottság készíti elő az 1956-os emlékévet

Létrehozva: 2004. március 4.
Módosítás: 2004. március 5.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A miniszterelnök kezdeményezésére bizottság alakult az 1956-os emlékév előkészítésére csütörtökön. A forradalom és szabadságharc mementóját 2006. október 23-án avatják fel.
Kosáry Domokosnak , a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökének a vezetésével csütörtökön a Parlamentben megalakult a 2006-os 1956-os emlékév emlékbizottsága.
A kormányfő kezdeményezésére életre hívott testület célja az emlékév megrendezésének, valamint egy
központi emlékmű felállításának az előkészítése. Medgyessy Péter a bizottság ülésén arról beszélt, hogy Magyarország májusi uniós csatlakozása az 1956. októberi forradalom és szabadságharc szellemi örökségét hordozza, az akkor történtek meghatározó jelentőségűek az ország fejlődése szempontjából. A Magyar Köztársaság 1956-ban fogant, 1989-ben született, és reményeink szerint 2004. május 1-jétől éri el felnőttkorát, egy olyan felnőttkort, ami sokkal nagyobb szabadságot ad, mint amit valaha is el tudtunk képzelni - tette hozzá.
Két helyszín az emlékműre
A kormányfő arra a kérdésére, van-e már elképzelés az emlékmű felállításának helyszínére, azt válaszolta: két álláspont rajzolódott ki az ülésen, az egyik szerint a város egy forgalmas pontján állítanák fel az alkotást. A másik változat szerint egy olyan közterületen helyeznék el az emlékművet, ahol az emberek együtt élhetnének vele. Utóbbira példaként említette a Kossuth teret, illetve az egykor a Városliget szélén álló, az 1956. októberében ledöntött Sztálin-szobor helyét. A kérdés eldöntésére a testület egy "művészemberekből" álló albizottságot hoz létre.
A miniszterelnök a találkozó után bejelentette, hogy a kormányzat 2006. október 23-án fogja átadni a központi emlékművet.
56-os áldozatok a bizottság tagjai
Medgyessy Péter az emlékév megrendezésének és az emlékmű megalkotásának előkészítésére és felügyeletére létrehozott testület feladatául határozta meg, hogy tervezzék meg azokat a programokat, amelyek részei lehetnek az emlékévnek, valamint gyűjtsék össze és véleményezzék az emlékmű helyszíneire és megvalósítására vonatkozó javaslatokat. A kormányfő Kosáry Domokos mellett az emlékbizottság tagjai közé hívta többek között Boross Péter volt miniszterelnököt, a megtorlás egyik áldozatát, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnökét, Jánosi Katalin képzőművészt, a forradalom miniszterelnökének, Nagy Imrének az unokáját, a Nagy Imre Társaság egyik vezetőjét, Jókai Anna írót, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elnökét, Király Béla vezérezredest, a Nemzetőrség 1956-os parancsnokát, Mészáros Márta filmrendezőt, akinek édesapját a Gulágon ölték meg, valamint Pomogáts Béla irodalomtörténészt, az Írószövetség volt elnökét, a forradalmat követő megtorlás egyik áldozatát.
A választások után kezdődik az emlékév
Kosáry Domokos újságírók előtt azt mondta: a testület ülésén felmerült: "Hogyan lehetne a fiatalokat megnyerni annak a gondolatnak, hogy egy ilyen nagy nemzeti hagyományt a nemzeti összefogás, az erők egyesítése és egymás megértése jegyében tudjunk hasznosítani".
Közölte, a testület elképzelése szerint az 1956-os emlékév csak 2006 májusában, a parlamenti választásokat követően kezdődne meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...