Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Sokan vesznek részt az ingyenes emlőszűrésen

Létrehozva: 2004. október 21.
Módosítás: 2004. október 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Évente több mint kétezer nő halálát okozza az emlőrák. Az egészségügyi miniszter szerint Magyarországon adottak a feltételek ahhoz, hogy a daganatot időben felismerve gyógyíthatóvá válják az emlőrák, a népegészségügyi program célkitűzései között a halálozás húsz százalékos csökkentése szerepel.

Magyarországon minden technikai és személyi feltétel adott az érintett lakosságot teljes körű mellrák-szűréséhez és ahhoz is, hogy az időben felismert betegséget sikeresen gyógyítsák - mondta el Rácz Jenő egészségügyi miniszter.

Az "Egészség Hídja Összefogás" idén harmadik alkalommal szervez megmozdulást annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt emlőszűrésen. A rendezvény védnökei között szerepel az egészségügyi tárca vezetője, George Herbert Walker , az Amerikai Egyesült Államok nagykövete és dr. Dobrev Klára , a miniszterelnök felesége.

A népegészségügyi program keretében 2001 óta folyik a 45 és 65 év közötti nők kétévenkénti mammográfiás szűrővizsgálata. Jakab Ferencné , az egészségügyi minisztérium címzetes államtitkára elmondta, ezalatt 1 734 748 személy kapott meghívót, közülük 60százalék meg is jelent a szűrővizsgálatokon. A részvételi arány Jakab Ferencné szerint bár elmarad az Egészségügyi Világszervezet által előirányzott 70 százaléktól, Európában kedvezőnek tekinthető.

Az elvégzett szűréseket 50 501 alkalommal kellett megismételni, ezek közül jóindulatú daganatot 1120, rosszindulatú daganatot pedig 2221 esetben találtak. A népegészségügyi program további tervei között a részvétel növelése, a szakszemélyzet fiatalítása, azaz a szakemberképzés intézményesítése és a sebészeti eljárások egységesítése annak érdekében, hogy minden beteg azonos minőségű ellátásban részesüljön. Az emlőrák mellett a méhnyakrák felismerése érdekében indult országos szűrőprogram, és modellprogramként működik a vastagbélrák-szűrése is.

Magyarországon 2002-ben 6314 új beteget regisztráltak és évente több mint kétezer nő halálát okozza ez a betegség. Az "Egészség Hídja Összefogás" rendezvényeit öt civil szervezet bevonásával Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet kezdeményezte 2002-ben amerikai és nyugat-európai mintára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...