Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hajléktalanok integrációjára ír ki pályázatot az Emmi

Cikk:

A hajléktalanok társadalmi integrációjára ír ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi): a 917 millió forintos keretösszegből a fedél nélküli emberek ellátásával foglalkozó intézmények igényelhetnek forrásokat december 15-étől - jelentette be Soltész Miklós szociális államtitkár kedden. Budapest és Pest megye 58 millió, míg a többi megye összesen 859 millió forintra pályázhat, projektenként 8-140 millió forintot kaphatnak.

A pályázat elbírálásánál támogatják az ellátó intézmények fejlesztését, az utcán élők befogadását, ennek érdekében innovatív szolgáltatások kialakítását, az önálló (tehát intézményen kívüli) lakhatás biztosítását, valamint az érintettek munkába állásának segítését személyre szabott képzésekkel vagy egyéni fejlesztési tervekkel. Az egyes projektekbe 10-150 hajléktalan embert vonhatnak be a szervezetek.

A kormány idén 8,2 milliárd forint normatív támogatást biztosít a hajléktalan emberek ellátására, továbbá - más programok mellett - csaknem 360 millió forint pályázati forrást nyújt több tucat karitatív, civil, egyházi szervezet és önkormányzat segítő tevékenységéhez – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár jelezte: biztosítani fogják azokat a feltételeket és eszközöket, amelyekre szükségük van az ellátást nyújtó szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak.

Az Emmi elfogadja és tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság hajléktalanokkal kapcsolatos döntését, az államtitkár szerint azonban az emberi élet védelme a legfontosabb feladat és az elmúlt télen életek tucatjait mentették meg azzal, hogy az embereket melegedőkbe, hajléktalanszállókra vitték.

Bakondi György kormánymegbízott a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az eddigi havazás nem okozott komoly problémát, "viszonylag egyszerűen" tudták kezelni a helyzetet, így például az elakadt autókban maradt emberek kimentését, de felkészültek a nehezebben kezelhető időjárási körülményekre is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...