Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Empátiás tábor leendő egészségügyi dolgozóknak

Létrehozva: 2004. július 21.
Módosítás: 2004. július 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egyhetes táborban ismerkedhetnek meg a betegek helyzetével az egészségügyi képzésben részt vevő fiatalok. Az empátiás tábort negyedik alkalommal rendezik meg, idén 30 résztvevővel.

A betegek szerepébe bújnak azok az orvostanhallgatók, leendő pszichológusok, szociális munkások és diplomás nővérek, akik az Országos Alapellátási Intézet (OALI) szombaton kezdődő empátiás táborában vesznek részt képzésen. Szabó János , az OALI tudományos munkatársa elmondta: a Hevesen megrendezendő tábor 30 résztvevője az első napon teljes orvosi vizsgálaton esik át. "Ennek célja az, hogy megtudják, milyen egy fizikális vizsgálat, milyen érzés például az, ha spatulával turkálnak az ember szájában" - közölte Szabó János.

A következő napon fogyatékosságokat modelleznek, így például fél napra egy fadarabbal "lebénítják" a résztvevő kezét, lábát; tolókocsiba ültetik a táborozókat, vagy bekötik a szemüket, és csak egy bot segítségével közlekedhetnek, mintha vakok lennének. A betegszerepek modellezését követően megvitatják, elemzik a tapasztalatokat.

A tábor része, hogy egy fél napot romacsaládoknál töltenek el a résztvevők, ahol a közös beszélgetések során megismerhetik életkörülményeiket, kultúrájukat, az egészségügyi ellátásról vallott nézeteiket.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő tábor célja, hogy a leendő egészségügyi dolgozók jobban bele tudják élni magukat a betegek helyzetébe, és elsajátítsák az orvos és a beteg közötti kommunikáció sajátosságait.

Szabó János szerint fontos lenne, hogy az empátiát fejlesztő tantárgyak nagyobb szerepet kapjanak az egészségügyi dolgozók képzésében. Az orvosi egyetemeken ugyan az első évfolyamos hallgatók tanulnak kommunikációt, azonban ez a tantárgy inkább elmélet orientált, egyedül a pécsi egyetem képzése nyitottabb a gyakorlat iránt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...