Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Támogatjuk az ENSZ BT bővítését

Cikk:

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) bővítéséről, a világszervezet gazdálkodási reformjának szükségességéről, a terrorizmus elleni küzdelemről és 1956-ról is beszélt a magyar külügyminiszter az ENSZ közgyűlésén.
Magyarország támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának bővítését az állandó és a nem állandó tagok tekintetében is - jelentette ki Göncz Kinga külügyminiszter a világszervezet közgyűlésének 61. ülésszakán hétfőn New Yorkban.
Göncz Kinga - aki első ízben mondott beszédet a világszervezetben - hangsúlyozta: Magyarország véleménye szerint a bővítésre azért van szükség, hogy a testületben "jobban tükröződjenek a ma politikai realitásai." Rámutatott: ezzel párhuzamosan javítani kell a Biztonsági Tanács munkamódszerein.
Reformra szorul a világszervezet
A magyar diplomácia vezetője 15 perces beszédében kiemelte: az ENSZ iránti közbizalom erősítése céljából mélyreható gazdálkodási reformot kell végrehajtani a világszervezetben az elszámoltathatóság és az átláthatóság növelésével. A reformoknak az ENSZ mindegyik fő szervére ki kell terjedniük, beleértve a közgyűlést, amelynek - mint hangsúlyozta - "a szervezet legfontosabb tanácskozó testületének kell maradnia".
Göncz Kinga gratulált a közgyűlés elnökének, a bahreini Sejka Haje Rasid al-Kalifának, ő az ENSZ történetében a harmadik nő, akit erre a posztra választottak. A külügyminiszter hangot adott meggyőződésének, hogy "a nők bevonása a döntéshozatali folyamatokba országos és nemzetközi szinten elősegítheti a jelenkor globális problémáinak jobb kezelését".
Az ENSZ maradjon a terrorizmus elleni harc élén
Magyarország elítéli az emberek mindennapjaiban félelmet és bizalmatlanságot szülő terrorizmus minden formáját - mondta, hangsúlyozva, hogy az ENSZ-nek kell maradnia a központi szereplőnek a terrorizmus elleni nemzetközi harcban.
Azt is kiemelte: az ENSZ új emberi jogi tanácsának megteremtésével új fejezet nyílt a jogvédelemben. Különösen fontosnak nevezte, hogy a nem kormányzati szervezetek teljes mértékben, akadálytalanul részt vehetnek a tanács munkájában. Rámutatott arra, mennyire fontos a kisebbségi kérdések körültekintő kezelése a soketnikumú társadalmakban.
„Ötvenhat szellemét nem lehetett legyőzni”
Kitért arra, hogy bár a magyar forradalmat leverték ötven évvel ezelőtt, ’56 szellemét nem lehetett legyőzni. "Ma büszkén erősítem meg, hogy Magyarország minden olyan néppel szolidaritást vállal, amely a szabadságáért és a demokráciáért küzd" - hangoztatta. Erkölcsi kötelességének nevezve köszönetet mondott mindazoknak a politikusoknak és diplomatáknak, akik éveken át az ENSZ napirendjén tartották a "magyar kérdést".
Göncz Kinga egyebek mellett röviden kifejtette Budapest álláspontját a balkáni rendezésről, a közel-keleti viszályról, Afganisztánról és Irakról. Beszélt Szudánról, az atomsorompó-egyezményről és a globális szegénység problémájáról is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...