Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország pályázik az ENSZ BT nem állandó tagsági helyére

Cikk:

A magyar külpolitika a jövőben láthatóbban jelen kíván lenni a világ minden részén; Magyarország ennek jegyében is pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagsági helyére 2012-2013-ban - mondta a külügyminiszter New Yorkban, a világszervezet közgyűlésének 62. ülésszakán.

Göncz Kinga úgy fogalmazott, hogy Budapest kiegyensúlyozottabb földrajzi irányultságú együttműködési politikát szeretne megvalósítani, amely kiterjedne Afrikára, Ázsiára és Latin-Amerikára is. Magyarország a gazdasági kapcsolatokat is erősíteni kívánja Afrikával, amit a külügyminiszter az ehhez a kontinenshez fűződő kapcsolatok történetében "új korszak kezdetének" nevezett.

Felszólalásában Göncz Kinga "minőségi változást" hirdetett meg a magyar külpolitika "hatókörének" bővítésében, miután az ország teljes mértékben integrálódott az EU és a NATO szervezetébe. Hozzátette, ennek része a hangsúlyosabb magyar jelenlét az ENSZ intézményeiben.

Reformra szorul a BT

A külügyminiszter szerint a világnak ma minden korábbinál nagyobb szüksége van "hatékony multilateralizmusra", amelyet a "jövő kulcsszavának" mondott. Úgy látja, hogy a Biztonsági Tanács reformját illetően az volna a legjobb megoldás, ha a BT-tagsági helyek száma "kiegyensúlyozott mértékben növekedne". A BT bővítését működési módszereinek érezhető javulása kell, hogy kísérje; ezenkívül a közgyűlés jelentőségét újjá kellene éleszteni.

Göncz Kinga reménye szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának működését hiteles, határozott mechanizmus fogja jelentőségteljessé tenni. Nagy elégedettségét fejezte ki annak kapcsán, hogy döntés született a kisebbségi kérdésekkel foglalkozó fórum megalakításáról; reményét fejezte ki, hogy hatékony keretet nyújthat a nemzeti, etnikai, nyelvi és vallási kisebbségek közötti párbeszédhez.

Koszovó ügyét sürgősen meg kell oldani

A legsürgetőbb megoldást igénylő nemzetközi kérdések között említette Koszovó státusát. Hangsúlyozta: a Balkán békéje és stabilitása kiemelkedő fontosságú Magyarország és Európa egésze számára egyaránt. Göncz Kinga véleménye szerint a Szerbiából kiválni akaró albán többségű tartomány ügyét elsősorban Európának kell kezelnie, ugyanakkor üdvözölte az ENSZ eddigi vezető szerepét a megoldás keresésében. A magyar diplomácia vezetője leszögezte: a status quo biztos, hogy nem megoldás. Meggyőződése, hogy Szerbia esetében a jövőbeni EU-tagság kilátásának megerősítése elősegítheti Koszovó kérdésének rendezését.

Göncz Kinga kitért arra, hogy Magyarország elkötelezett Afganisztán újjáépítése terén. Méltatta a magyar katonai kontingens és a segélymunkások sikeres tevékenységét, hangsúlyozva, hogy az afganisztáni szerepvállalás széles politikai támogatást élvez a magyar parlamentben.

Ugrás vissza Ugrás vissza...