Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A BT-tagságról is tárgyalt Schmitt Pál New Yorkban

Cikk:

Magyarország kész megosztani a biztonságos vízellátásban, az élelmiszerbiztonságban és az anyaságvédelmi hálózat kiépítésében szerzett tapasztalatait a fejlődő országokkal - jelentette ki kedden New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök, az ENSZ-nek a Millenniumi Fejlesztési Célok végrehajtását értékelő konferenciáján.

Schmitt Pál kiemelte, hogy a vízgazdálkodás a magyar EU-elnökség egyik központi témája lesz 2011 első felében. A köztársasági elnök az ENSZ tagállamainak figyelmébe ajánlotta a világon egyedülálló magyar védőnőrendszer, valamint az országos egészségügyi hálózat kiépítésében szerzett magyar tapasztalatokat.
 
A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország határozottan támogatja az éhínség és a szélsőséges szegénység felszámolásának szándékával megfogalmazott Millenniumi Fejlesztési Célok elérésének átfogó megközelítését. Az államfő ezzel kapcsolatban hangoztatta az ifjúság testnevelésének kiemelt jelentőségét. Az emberi erőforrások fejlődése nagyban összefügg az egészségügyi szektor fejlődésével, az egészségügyi ellátás kiterjesztésével és az egyes országok helyi kapacitásinak fejlesztésével – fogalmazott az államfő.

Magyarország értékelvű politikát folytatna a biztonsági tanácsban

Schmitt Pál New Yorkban találkozott az üzbég és a macedón államfővel is, a megbeszéléseken fontos hangsúlyt kapott Magyarországnak az törekvése, hogy a 2012-2013-as időszakra ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjává válasszák.A magyar államfő Iszlam Karimov üzbég és Gjorge Ivanov macedón elnöknek - miként más New York-i tárgyalópartnereinek is - átnyújtotta azt a hivatalos dokumentumot, amely ismerteti annak az értékalapú politikának az alapelveit, amelyet Magyarország BT-tagként érvényesíteni akar.

A dokumentum leszögezi, hogy a magyar kormány síkraszáll a jogállamiság és a hagyományos értékek harmonizálása, a kulturális és a vallási sokszínűség védelme, az emberi jogok tiszteletben tartása és védelme, valamint a női egyenjogúság és a társadalmi kohézió közötti harmónia megteremtése mellett. Magyarország szorgalmazza, hogy a nemzetközi élet problémáinak orvoslásakor egyaránt vegyék figyelembe a kis, a közepes és a nagy országok érdekeit.

A Magyar Köztársaság megerősíti a leszerelés melletti elkötelezettségét, és biztosítja partnereit, hogy továbbra is részt vesz és szerepet vállal a nemzetközi békefenntartó műveletekben. A dokumentum hangsúlyozza az egészségvédelem, az oktatás és a sport előmozdításának szükségességét és leszögezi, hogy a magyar fejlesztéspolitika továbbra is messzemenőkig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait. Magyarország BT-tagként megkülönböztetett figyelemmel viszonyul majd az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez és a zöld gazdaság fejlesztésének kérdéséhez - hangsúlyozza a memorandum.

Ugrás vissza Ugrás vissza...