Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:ENSZ: Magyarország BT-tagként is erősítené a globális partnerséget

Létrehozva: 2010. szeptember 24.
Módosítás: 2010. szeptember 27.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaként és az Európai Unió soros elnökeként is kész majd fellépni a megosztottság áthidalása és a globális partnerség erősítése érdekében - jelentette ki pénteken New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök az ENSZ-közgyűlés általános vitájában elmondott felszólalásában.

Biztosíthatom önöket, hogy Magyarország, mint a ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjelölt országa a 2012-2013-as időszakra, készen áll arra, hogy erőteljes munkát fejtsen ki a megosztottság áthidalása érdekében és  erősítse a globális partnerséget a mai, a kölcsönös függőség által meghatározott nemzetközi környezetben - jelentette ki az államfő ENSZ-palota közgyűlési termének szónoki emelvényén.

Schmitt Pál kifejezte Magyarország sajnálkozását amiatt, hogy elhalasztották az Európai Uniónak az ENSZ tevékenységében történő részvételéről tervezett határozatot. Magyarország, amely 2011 első félévében betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, aktívan fellép majd annak érdekében, hogy segítse az uniót a globális kérdések hatékony kezelésében, miközben minden tőle telhetőt megtesz majd azért, hogy az ENSZ minden tagállamának bevonásával mozdítsa elő a közös célok megvalósítását a világszervezetben - mondta a köztársasági elnök.

Schmitt hangsúlyozta, hogy az emberi jogok erősítése és védelme a magyar külpolitika sarokköve és hogy Magyarország az Emberi Jogi Tanács tagjaként az ENSZ fórumain is aktív szerepet kíván játszani ezen a téren. Mint mondta, Magyarország részt vállal a diszkrimináció minden formája - beleértve a nemzeti vagy etnikai származás miatti megkülönböztetést - elleni nemzetközi fellépésben. Az államfő kifejtette, hogy a magyar álláspont szerint a kisebbségek jogainak - beleértve a kulturális öntudat és kulturális örökség megőrzéséhez való jogot- fontos helyet kell kapniuk a nemzetközi közösség napirendjében. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...