Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Húszmillió fővel csökkentené a szegények számát 2020-ig az EU

Cikk:

A EU 2020 stratégia keretében az uniós országok összesen 20 millióval, Magyarország pedig 450 ezer fővel fogja csökkenteni ebben az évtizedben szegényeinek számát - jelentette ki csütörtökön New Yorkban Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki az ENSZ Szociális Fejlesztési Bizottságának 49. ülésszakán szólalt fel.

A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a magyar uniós elnökséget képviselte az ülésszakon, amelynek témája a szegénység elleni világméretű küzdelem. Balog Zoltán szerint a szegénység elleni küzdelemben minden országnak magának kell cselekednie, ugyanakkor szükség lenne erősebb nemzetközi összefogásra, az egyes államoknak és államcsoportoknak pedig konkrét, tárgyszerű szociális vállalásokat kell tenniük. Csak akkor tudunk hatásosan fellépni a szegénység ellen, hogyha minél több munkahelyet teremtünk, és a passzív embereknek megadjuk a lehetőséget az aktívvá válásra - fogalmazott.

Az államtitkár látogatást tett Harlemben, ahol azt vizsgálta, hogy a magyarországi körülmények között mit lehet hasznosítani a társdalom peremére szorult családok beilleszkedését elősegítő Children's Zone programból.

A magyar vezető megbeszélést folytatott Isabel Maria Martinez Lozanóval, a spanyol szociális ügyekért felelős miniszterhelyettesével, hogy elnyerje kormányának támogatását a Magyarország által szorgalmazott európai roma keretstratégiához.

Balog Zoltán csütörtökön részt vett az ENSZ-ben megtartott holokauszt-megemlékezésen, amelyen fellépett Banda Ádám hegedűművész. Az államtitkár megbeszélést folytatott a magyar származású Arthur Schneier rabbival a vallásszabadság, az emberi jogok és a felekezetek közötti tolerancia előmozdítására létrehozott  "Lelkiismeret hangja" mozgalom alapítójával , aki tavaly  március 15-én  a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést kapta.

Az államtitkár szombaton közös vacsorán vesz részt Soros Györggyel, aki nemrégiben arról tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy alapítványa milyen módon vegyen részt a magyarországi roma programok támogatásában.  Balog Zoltán, aki református lelkész, vasárnap istentiszteletet tart a New York-i magyar felekezet tagjai számára, a jövő héten pedig Washingtonban kétoldalú tárgyalásokat folytat majd az amerikai kormány képviselőivel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...