Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Az ENSZ főtitkárával tárgyalt Schmitt Pál New Yorkban

Cikk:

Az ENSZ főtitkára elismeréssel fogadta, hogy Magyarország Líbiában is kész részt venni a világszervezet égisze alatt egy, a rend helyreállítását és a demokrácia megteremtését célzó misszióban – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök, miután az ENSZ New York-i székházában helyi idő szerint hétfő este találkozott Ban Ki Munnal.

Az államfő szerint az ENSZ főtitkára nagyon jó néven vette, hogy Magyarország minden ENSZ-misszióban részt vesz, sőt a konfliktusokkal kapcsolatban képviselői konkrét tanácsokkal is ellátják. Schmitt és Ban megbeszélésén szó esett a közel-keleti helyzetről, azon belül a palesztin államiság elismerésének kérdéséről, amellyel kapcsolatban a magyar államfő elmondta: Magyarország azt kívánja, hogy a végleges státus ügyében tárgyalásos úton olyan megállapodás jöjjön létre, amely szavatolja a térség békéjét és biztonságát. Schmitt Pál reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió egységes álláspontra tud jutni a palesztinoknak a világszervezetbeli státusának kérdésében.

A Ban Ki Munnal folytatott megbeszélésen nem került szóba a magyar ENSZ BT tagságért folytatott kampány, de Schmitt Pál állam- és kormányfőkkel folytatott tárgyalásainak napirendjén rendszeresen szerepel ez a téma. A köztársasági elnök felidézte, hogy az elmúlt napokban levelet írt a világ összes államfőjének, amelyben kifejtette Magyarországnak a BT-tagsággal kapcsolatos szándékait és az emellett szóló érveket. Ezek közt szerepel, hogy az ország képes és kész az intézményes felelősségvállalásra az olyan globális kérdésekben, mint a nem fertőző betegségek elleni harc, a klímaváltozás vagy a fenntartható fejlődás ügye. Magyarország emellett olyan tapasztalatokkal rendelkezik a társadalmi átmenet terén, amelyek nagyon sok jelenlegi válságövezetben vagy átalakulás előtt álló országokban hasznosíthatók lehetnek.

Az életmódban még nem történt áttörés

Schmitt Pál a nem fertőző betegségekről rendezett nyitónapi konferencián felszólalásában arról beszélt, hogy miközben Magyarország sikeres a fertőző betegségek ellen harcban, a lakosság egészségtelen életmódjának befolyásolásának terén még nem sikerült elérni a kívánt áttörést. Ugyanakkor figyelemre méltónak nevezte a nem fertőző betegségek elleni átfogó programok területén elért eredményeket. Hangsúlyozta, hogy a magyarok a világ minden részéről érkezett diákok és szakemberek oktatása és képzése révén régóta és sikerrel osztják meg az ezen a téren szerzett ismereteiket.

Palesztina státusáról vitáznak pénteken

Schmitt Pál pénteken szólal majd fel az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődő 66. általános vitájában, amelyen számos más vezető mellett részt vesz Barack Obama amerikai elnök is. A magyar államfő ugyanazon a napon lép majd a szónoki emelvényre, amikor Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. A várakozások szerint ekkor a tetőpontjára hághat az érintettek vitája a palesztin államiság elismerésének kérdésében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...