Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Palesztina benyújtotta státuskérelmét az ENSZ-nek

Cikk:

Mahmud Abbász palesztin elnök pénteken benyújtotta országa státuskérelmét az ENSZ főtitkár hivatalának. Magyarország nem tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, így nem fog szavazni a kérelemről, de ha a közvetítő kvartett nyilatkozata újraindítja az izraeli-palesztin tárgyalásokat, lehet hogy ilyen szavazásra nem is lesz szükség – közölte Martonyi János külügyminiszter.

Magyarország nem tagja a ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT), ezért nincs abban a helyzetben, hogy szavaznia kelljen a palesztin folyamodványról, hogy az ENSZ vegye fel őket a tagállamai közé, és ha a kvartett nyilatkozata újraindítja az izraeli-palesztin tárgyalásokat, lehet, hogy ilyen szavazásra nem is lesz szükség – jelentette ki pénteken New Yorkban Martonyi János külügyminiszter.

A tárgyalások megújítását kérte a kvartett

Az ENSZ ülésén Mahmud Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy átadta az ENSZ főtikárának a státuskérelmet. Ban Ki Mun hivatala jelezte, hogy a folyamodványt továbbították az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A testület először hétfőn konzultál majd, de a szavazásra várhatóan hónapokig várni kell. A palesztin lépés nyomán a két fél között közvetítő ”kvartett” – az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ – képviselői, közleményt adtak ki, amelyben arra hívták fel az izraelieket és a plaesztinokat, hogy egy hónapon belül üljenek ismét tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjaikat, s 2012 végéig kössék meg a végső státuszról rendelkező békeszerződést.

Egymásnak üzent Abbász és Netanjahu a szószékről


A státuskérelem beadási után, a közgyűlés általános vitájában azonnali tárgyalást ajánlott egymásnak a szónoki emelvényről Mahmúd Abbász, a palesztin hatóság elnöke és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Abbász az izraeli-palesztin válság rendezésére vonatkozó nemzetközi megállapodások tiszteletben tartását és a megszállt területeken létesített zsidó telepek további bővítésének azonnali leállítását szabta a tárgyalások feltételéül, Netanjahu viszont feltétel nélküli egyezkedést ajánlott.

Mahmúd Abbász, miután hosszan sorolta a palesztinokat a „gyarmati katonai megszállás” során elszenvedett sérelmeket, hangsúlyozta, hogy a palesztinok teljes jogú tagállamként való elismerése segíti a békefolyamatot, és felszólította azokat az országokat, amelyek még nem ismerték el a palesztin államiságot, hogy ezt mihamarabb tegyék meg. Netanjahu, aki az iszlám radikalizmus közel-keleti előretörésének veszélyeiről és Izrael jogos biztonsági igényeiről beszélt, ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a palesztinoknak az állammá válásuk előtt a zsidó állam biztonságát szavatoló békeszerződést kell kötniük Izraellel.
 
Magyarország kész érdemben hozzájárulni minden olyan erőfeszítéshez, amelynek célja, hogy megerősítse az ENSZ konfliktusmegelőző és közvetítő képességét - jelentette ki az általános vitában Schmitt Pál köztársasági elnök, emlékeztetve a jelenlévőket arra, hogy Magyarország a 2012-2013-as időszakra megpályázta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagságát. A BT öt új nem állandó tagjáról október 13-án dönt titkos szavazással a 193 tagú nemzetközi szervezet Közgyűlése.

Ugrás vissza Ugrás vissza...