Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ENSZ főtitkára fogadta Áder Jánost

Cikk:

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára csütörtökön fogadta Áder János köztársasági elnököt, aki az ENSZ Közgyűlése ülésszakának általános vitája alkalmából tartózkodik New Yorkban. Minden honfitársunk büszke lehet arra, hogy az ENSZ főtitkára ma megköszönte Magyarországnak azt a munkáját, amelyet az elmúlt hónapokban és években a víz és a csatornázás témakörében végzett" - nyilatkozott a találkozó után Áder János.

A köztársasági elnök idézte az ENSZ-főtitkárt, aki kijelentette, hogy a világszervezet 192 tagországa számít Magyarország tapasztalatára és bölcsességére. Áder János a világszervezet főtitkárának és az ENSZ szakosított intézményeinek támogatását kérte ahhoz a nemzetközi konferenciához, amelyet Magyarország csatornázás és vízgazdálkodás témájában jövő novemberben kíván Budapesten megszervezni. Ban Ki Mun megígérte, minden lehetséges támogatást megad ahhoz, hogy ez a konferencia sikeres legyen.     

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy naponta 1 milliárd ember nem jut hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvízhez és 2 milliárd ember esetében nincs megoldva a szennyvízkezelés. A mezőgazdaság is komoly dilemmák előtt áll, ha 2050-ig el akarja érni azt a célkitűzést, hogy a mostani szinthez képest további 2 és fél milliárd ember élelmiszerellátását biztosítsa.
 
A köztársasági elnök a nap folyamán korábban megbeszélést folytatott Arthur Schneier főrabbival, a New York-i Park East zsinagóga vezetőjével. Áder János találkozott David Harrisszal, az Amerikai Zsidó Bizottság (AJC) főigazgatójával és Abraham H. Foxmannal, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) elnökével. A főrabbi és a két zsidó szervezet vezetője az államfői delegáció tájékoztatása szerint megköszönte a köztársasági elnöknek az antiszemitizmussal szemben az elmúlt hónapokban tanúsított egyértelmű kiállását és arra biztatták, hogy a jövőben is ugyanezt a markáns, világos és egyértelmű kiállást tanúsítsa.

Áder János csütörtökön a kétoldalú kapcsolatok erősítésében szerzett érdemeiért a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta át Dejan Sahovic volt budapesti szerb nagykövetnek. A New York-i magyar állandó ENSZ-képviseleten megtartott rendezvényen jelen volt Tomislav Nikolic, a Szerb Köztársaság elnöke, Vuk Jeremic, az ENSZ Közgyűlésének elnöke és Martonyi János külügyminiszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...