Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Diplomáciai csata zajlik az ENSZ BT-tagságért

Cikk:

Különlegesen kemény küzdelem folyik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-13-as nem állandó tagsági helyéért a kelet-európai választási csoportban a pályázó Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán között - mondta Hóvári János helyettes külügyi államtitkár csütörtökön.

A nem állandó BT-tagsági helyért - amelyeket regionális alapon osztanak ki - mindhárom szóban forgó állam erős kampányt folytat. Magyarország az elmúlt egy évben "nagyon komolyan vette" a BT-tagság elnyeréséért indított kampányt, amelynek azonban több eleme nem nyilvános. A tárca bizonyos találkozókról egyelőre nem nyilatkozhat, mert nem akarja a riválisok pozícióját javítani. Az sem nyilvános, hogy mely országok állnak Magyarország mellett, ugyanis több állam ennek titokban tartását kérte – sorolta Hóvári János.

A magyar diplomáciában sok minden történt, amit nem hoztak nyilvánosságra, mert a tárca nem akarta a partnereket kellemetlen helyzetbe hozni, illetve a riválisokat segíteni. Példaként említette, hogy a magyar kormány már március óta kapcsolatot tartott fel Líbiában a felkelők  vezetésével, a bengázi Átmeneti Nemzeti Tanáccsal, de ennek nyilvánosságra hozatala ellehetetlenítette volna a tripoli magyar nagykövetség munkáját.

Magyarország csak 2007-ben döntötte el, hogy megpályázza a BT-tagságot, Szlovénia viszont már korábban határozott erről. Utóbbinak így már korán sikerült megszereznie sok európai állam támogatását. Kőrösi Csaba New York-i ENSZ-nagykövet arról számolt be, hogy a világszervezet közgyűlése várhatóan október 13-án szavaz, de ezt a dátumot hivatalosan még nem jelentették be. A 10 nem állandó BT-tagsági helyért a világ 188 országa verseng. Ha nem lenne verseny, és a helyeket kivárásos alapon töltenék be, akkor nagyjából 50 évente kerülne sor egy-egy kelet-európai államra. A BT azért különleges testület, mert döntései kötelezőek, a nemzetközi jog részévé válnak, ez a világszervezet legnagyobb hatású döntéshozó fóruma – mondta Kőrösi Csaba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...