Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az EP megszavazta az ötmilliárd eurós gazdaságélénkítési programot

Létrehozva: 2009. május 6.
Módosítás: 2009. május 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Szerdán az Európai Parlament megszavazta az ötmilliárd eurós, energetikai és távközlési beruházásokat támogató programot. A jóváhagyott listán négy, Magyarországot közvetlenül is érintő beruházás szerepel, köztük a magyar-román és a magyar-szlovák gázhálózat összekötése.

Megszavazta az Európai Parlament a szerdai plenáris ülésén azt az európai uniós programot, amelynek keretében Brüsszel a tagországokban összesen ötmilliárd euró értékben támogat energia-összeköttetési, távközlési és más beruházásokat a gazdaság élénkítésének érdekében. A programról legutóbbi csúcstalálkozójukon az EU-tagállamok vezetői állapodtak meg az Európai Bizottság kezdeményezése nyomán.

A támogatott beruházások listáján több, Magyarországot is érintő tervezet szerepel, és uniós segítségre számíthat a Nabucco gázvezetékprogram is. Az idei és a jövő évre vonatkozó támogatási javaslat alapján konkrét - többnyire legalább két tagországot érintő - projekteket támogatnak uniós különsegítségként, gyakorlatilag el nem költött pénzekből. A terv részeként összesen 3,98 milliárd eurót fordítanak a gáz- és villanyáram-infrastruktúra, új szélparkok, szén-dioxid-megkötő létesítmények fejlesztésére.

A kormányfők által jóváhagyott listán négy, Magyarországot közvetlenül érintő beruházás található. A magyar-román gázvezeték-összeköttetésre vonatkozó programra 30 millió, a magyar-szlovák összeköttetésre 25 millió, a horvát-magyar kapcsolatra 20 millió eurós uniós hozzájárulás szerepel. Feltűnik továbbá a Bécs és Győr közötti elektromos rendszer összeköttetésének korszerűsítése is, 20 millió eurós programként. A Nabucco nemzetközi gázvezeték-beruházás összesen 200 millió eurós finanszírozását azzal a feltétellel helyezték kilátásba, hogy a támogatandó fázisok a jövő év végéig a megvalósítás szakaszába lépnek.
 
Üdvözölte a parlamenti szavazást José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Mint közleményében leszögezte, az EP jóváhagyása "lehetővé teszi az uniónak, hogy azonnal mozgásba lendüljön olyan beruházásokkal, amelyek üdvözítő lökést adnak az uniós gazdaságnak, és tényleges hozzájárulást jelent Európa energiabiztonságának növeléséhez".

Ugrás vissza Ugrás vissza...