Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jerzy Buzek: Magyarország felkészült az elnökségre

Cikk:

Az EP minden frakciója támogatta a magyar elnökség célkitűzéseit, amelyek hozzájárulhatnak a gazdasági válságból való kilábaláshoz, a munkahelyteremtéshez és az integráció mélyítéséhez - mondta csütörtökön Budapesten Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, miután találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Orbán Viktorminiszterelnök és a kormány tagjai csütörtökön Budapesten egyeztettek Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével és az EP frakcióvezetőivel a közelgő magyar soros elnökségről. Szerződésmódosítás, pénzügyi válság, gazdasági kormányzás és gazdaságpolitikák koordinációja, romaügyek, elmaradt, lelassult bővítési kérdések: nem mi választottuk ezeket az ügyeket, az élet hozta, de nekünk kell velük megbirkózni - közölte Orbán Viktor a tanácskozás után.

A magyar kormányfő felidézte, hogy a frakciók mindegyikével tárgyalt már a csütörtöki találkozó előtt is, ezért a magyar EU-elnökség "parlamenti dimenziója" is előkészítettnek mondható. Orbán Viktor szerint az EP súlya jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, ezért a sikeres elnökséghez jó együttműködésre van szükség a parlamenttel. A miniszterelnök beszélt lengyelországi látogatásáról is, amelyen megállapodtak a lengyel miniszterelnökkel arról, hogy biztosítják a magyar és a lengyel elnökség közötti folyamatosságot, és egy sajátos, lengyel-magyar duót hoztak létre.

Óriási lehetőség a magyar és a lengyel kormány számára, hogy 2011-ben egymás után tölthetik be az EU soros elnöki posztját, ilyen a legközelebb legfeljebb 12-13 év múlva fordulhat elő - mondta sajtónyilatkozatában Jerzy Buzek. A magyar elnökségi program célkitűzéseit az egyeztetésen az EP minden frakciója támogatta: ezek a célok nemcsak Magyarország, hanem az egész EU szempontjából rendkívül fontosak, és hozzájárulhatnak a gazdasági válságból való kilábaláshoz, a munkahelyteremtéshez és az integráció mélyítéséhez – fogalmazott az EP elnöke, aki szerint Magyarország felkészült a januárban kezdődő elnökségére, amely "kiváló hat hónap" lesz. Megjegyezte: az EP jelentősége az elmúlt időben sokat emelkedett, ezért az együttműködés a soros elnökséget betöltő tagállammal fontosabb számukra, mint valaha. Az EP természetesen Magyarországgal is szoros együttműködésre készül - fűzte hozzá.

Ugrás vissza Ugrás vissza...