Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Parlament megszavazta az uniós határőrizet erősítését

Cikk:

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban túlnyomó többséggel megszavazta azokat az intézkedéseket, amelyek - az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanáccsal egyeztetett módon - megerősítik az uniós határőrizetet, kibővítik az ezzel foglalkozó uniós ügynökség, a Frontex mandátumát.

A Tanács képviselőivel folytatott tárgyalásokon az EP elérte, hogy a Frontex működése során a jövőben az alapjogok tiszteletben tartását külön tisztviselő ellenőrizze. Emellett az alapjogokkal foglalkozó konzultatív fórumot hoznak létre, az EU alapjogi, illetve menekültügyi ügynöksége, az ENSZ menekültügyi főbiztossága és civil szervezetek részvételével. Az emberi jogok megsértése esetén a Frontex egyes akcióit fel lehet függeszteni vagy véget is lehet vetni azoknak. A Frontexnek humanitárius válsághelyzetekben vagy tengeri mentéskor segítséget kell nyújtania a tagállamoknak.

A tagállamok évente rögzített vállalásokat tesznek, amelyek alapján személyzetet, illetve felszerelést bocsátanak a Frontex rendelkezésére. A hatékonyabbá váló Frontex ugyanakkor maga is vehet vagy bérelhet majd felszerelést, így nem lesz annyira ráutalva a tagállamok közvetlen hozzájárulásaira.

Ugrás vissza Ugrás vissza...