Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Elfogadta az Európai Parlament a jövő évi uniós költségvetést

Cikk:

Megszavazta az Európai Parlament az Európai Unió jövő évi költségvetését. A tervezett kiadások szintjén 129,1 milliárd eurós büdzsé az uniós országok összesített bruttó össztermékének 0,98 százalékára rúg, az ideihez képest 1,86 százalékos növekedést jelent. Az EP eredetileg nagyobb kiadásbővülést szeretett volna, ám a válságra tekintettel végül beleegyezett a mérsékelt emelkedésbe.

Az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács szerdán, a pénzügyminiszterek találkozóján hagyta jóvá a költségvetésről szóló jogszabályt, amelyről a két intézmény tárgyalódelegációja már a múlt hónap közepén megállapodásra jutott. A miniszterek úgy fogalmaztak: a kompromisszum megtalálta a helyes arányt a büdzsé mértékének - a tagországok konszolidációs erőfeszítéseit is segítő - korlátozott emelése, valamint a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés ösztönzését szolgáló intézkedések finanszírozása között.

A jövő évi büdzsében az ideinél egymilliárd euróval több, közel 44 milliárd euró áll rendelkezésre a kohéziós kiadásokra. Mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokra, valamint piaci intézkedésekre szintén csaknem 44 milliárd eurót szánnak az unióban.

A csütörtöki plenáris EP-vitában Surján László (KDNP) korábbi költségvetési EP-jelentéstevő üdvözölte, hogy a megállapodás lehetővé teszi, hogy az EU jövőre is működőképes legyen. A képviselő szerint a Magyarország számára legfontosabb sorok is mondhatni, érintetlenül maradtak. Biztosított a mezőgazdasági politika működése, a konvergenciasoron pedig majdnem 9 százalékos emelkedés következik be. Az apróbb tételek közül az iskolatejprogramra fordítható kiadások összesen 9 millió euróval nő.

Az EP olyan javaslatokat is elfogadott, amelyekhez nincs szükség többletforrásokra, ám rendkívül fontosak a kisebbségek védelme szempontjából. Ilyen például az a rendelkezés, amely szerint az uniós Kultúra program kereteiből 2012-ben támogatni kell a veszélyeztetett nyelvek megmaradását segítő intézkedéseket is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...