Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány nyitott az EB javaslataira

Cikk:

A jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségével, az MNB függetlenségével és az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekkel kapcsolatban a kormány nyitott az Európai Bizottság javaslataira, a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak eskütétele az alkotmányra azonban olyan politikai kérdés, amelyről még egyezkednünk kell – derült az Európai Parlament szerdai ülésén, ahol a Magyarországról szóló vitában felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt - jelentette ki az Európai Parlament (EP) szerdai, Magyarországról szóló vitájában Orbán Viktor. A magyar kormányfő felszólalásában arról beszélt, hogy a kormánytöbbség másfél év alatt 365 törvényt alkotott a parlamentben, megszületett az alkotmány és 25 sarkalatos törvény. A miniszterelnök szerint a gyors átalakítások, valamint az azok által okozott érdeksérelmek miatt nem meglepő az országot körülvevő felfokozott érdeklődés. Az megújulás indokolt és sürgető volt, mert Magyarországon a tízmillió lakosból kevesebb, mint hárommillió adófizető tartotta el az országot, többen éltek állami pénzből, mint a gazdaságból, paramilitáris szervezetek működését pedig nem szankcionálta a jog – mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy kétségtelenül létező gazdasági nehézségek ellenére Magyarországon a költségvetés az európai normák szerinti stabil büdzsének tekinthető. Az államadósságot csökkentjük, a fizetési mérlegünk tartósan pozitív, törvényen kívül helyeztük és felszámoltuk a paramilitáris szervezeteket – ismertette. Orbán Viktor külön kiemelte, hogy Magyarországon minden kisebbség védelmet élvez, ide értve a nemzeti, a roma és zsidó kisebbségeket is.

MTI

Európai értékek alapján szerveztük át Magyarországot

Az új alaptörvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: Magyarország megújítása és átszervezése az európai elvek és értékek alapján történt, támaszkodtak a tagállamok bevált gyakorlataira és az EU alapdokumentumaira is, ilyen tempójú átalakítás mellett azonban természetes, ha vitás kérdések is felmerülnek. Az Európai Bizottság által a magyar kabinetnek elküldött, jogilag kifogásolt szakaszok közül egy sem érinti az áprilisban elfogadott új magyar alkotmányt. Az ahhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezések közül ért kettőt kifogás a bizottságtól, és ezek orvoslására a kormány rendelkezésre áll.
Orbán Viktor kitért arra is, hogy Magyarországnak nincs vitája az Európai Bizottsággal a bírák függetlenségéről. A nyugdíjkorhatár ugyanis nem az igazságszolgáltatás, hanem az új nyugdíjrendszer kérdése - mutatott rá.

Orbán: gyorsan orvosolhatók a problémák

A magyar kormányfő szerdán levélben jelezte José Manuel Barroso elnöknek, hogy az Európai Bizottság által felvetett problémák könnyen, egyszerűen és gyorsan orvosolhatók, jövő heti brüsszeli találkozójuktól pedig gyors eredményeket remél. Orbán Viktor levelében leszögezte, hogy a magyar kabinet rugalmas és nyitott azokra a konzultációkra, amelyekre a bizottság kedden nyilvánosságra hozott döntése alapján szükség van – számolt be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A miniszterelnök egyúttal köszönetet mondott Barrosónak, hogy jogi mederben zajlott az ügyek megvitatása a bizottságban.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy január 24-én, kedden Orbán Viktor Brüsszelbe utazik, ahol személyesen is konzultál Barrosóval. Mellette találkozik majd Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács elnökével, Martin Schulz-cal, az Európai Parlament kedden megválasztott új, szocialista párti elnökével, valamint Wilfried Martensszel, az Európai Néppárt elnökével.

A levéllel kapcsolatban Barroso úgy nyilatkozott: az Európai Bizottság következetes és szigorú akar maradni annak biztosításában, hogy valamennyi EU-tagállam teljes mértékben betartsa az uniós joganyagban szereplő előírásokat. Az Európai Bizottság elnöke szerint a testület a jogi problémákkal kapcsolatban objektív, a jogszabályokhoz teljes mértékben ragaszkodó véleményt igyekezett képviselni.

Martin Schulcz német szociáldemokrata politikus, az EP frissen megválasztott elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta: az uniós csatlakozáshoz kiszabott alapfeltételeket, az úgynevezett koppenhágai kritériumokat minden tagállamra az EU-ba lépést követően is érvényesnek tartja.

Egy pontban van vitánk az Unióval

A vita után tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor jelezte, hogy a kabinet számára nem kulcsfontosságú ügy a jegybank és PSZÁF összevonásának lehetősége, és ha az Európai Bizottság úgy gondolja, ezek a szervezetek külön is maradnak. A kormány szintén hajlandó engedni a bizottságnak azokban a kérdésekben, amelyek nemzeti bank függetlenségével kapcsolatosak. Az új alaptörvénnyel összefüggésben eddig senki nem indított jogi eljárást, ugyanakkor az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekhez kötődő kifogásokat, ha kell, készek vagyunk teljesen átdolgozni – mondta a miniszterelnök.

A magyar kormánynak már csak egy kérdésben van konfliktusa az Európai Bizottsággal a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) érintően, minden más kérdésben egyeznek az álláspontok. A bizottság azt kifogásolja, hogy a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjai amikor elfoglalják hivatalukat, esküt tesznek az alkotmányra, noha ez az eskütétel az elmúlt húsz évben mindig megtörtént. Ez az ügy szimbolikus politikai kérdés, amelyről még egyezkednünk kell – fogalmazott Orbán Viktor.

Ugrás vissza Ugrás vissza...