Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kovács Zoltán: politikailag motivált az EP döntése

Cikk:

Az Európai Parlament csütörtöki határozatában aggodalmát fejezte ki a közelmúlt magyarországi politikai fejleményeivel, többek között a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal és az esélyegyenlősséggel kapcsolatban. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár szerint a négypárti állásfoglalás politikailag motivált és nem veszi figyelembe, hogy a magyar kormány éppen most folytat jogi eszmecserét az Európai Bizottsággal a vitás kérdésekről.

Az EP csütörtökön elfogadott határozatában súlyos aggodalmát fejezi ki a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben. Az EP felszólítja a magyar kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket. A voksolásra három határozati javaslatot is beterjesztettek, és ezek közül a szocialisták, a liberálisok, a zöldpártiak és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal (GUE/NGL) nevet viselő radikális baloldaliak indítványa kapta meg a szükséges többséget. A másik két, alternatív javaslatot - amelyet a jobbközép néppártiak, illetve a konzervatívok jegyeztek - a plenáris ülés elutasította.

Láthatóan egy olyan döntésről van szó, amely nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy "a kormány éppen jogi eszmecserét folytat az Európai Bizottsággal – reagált az EP döntésére Kovács Zoltán. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár felidézte Orbán Viktor kormányfő csütörtök reggeli nyilatkozatát, amelyben a miniszterelnök jelezte: megszületett a magyar kormány válaszlevele az Európai Bizottságnak a januárban indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban, a dokumentumot pedig pénteken küldi el a kabinet. Az államtitkár szerint a döntés nem jár jogi következményekkel és egyértelműen politikailag motivált, a magyar kormány pedig minden szempontból elfogadhatatlannak tartja, különös tekintettel arra, hogy a kabinetnek semmilyen vitája nincs az Európai Unió alapelveit illetően.

Kovács Zoltán emlékeztetett: a magyar kormány világossá tette: ha a magyar jogrendszerben történt változások bármelyikéről kiderül és be is bizonyosodik, hogy nincs összhangban az európai joggal, akkor megtalálja a megfelelő megoldási keretet.

Ugrás vissza Ugrás vissza...