Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EP-delegáció: hasznos párbeszédet folytattunk

Cikk:

Juan Fernando López Aguilar (szocialista) és Rui Tavares (zöldpárti) európai parlamenti  képviselő szerint nagyon hasznos, sikeres és informatív tárgyalásokat folytattak Budapesten; az elmúlt három napban a közelmúltbeli jogi változásokról tájékozódtak, következtetéseket azonban egyelőre nem vonhatnak le a magyarországi helyzetről.

Az EP állampolgári jogi szakbizottságának küldöttsége hétfőn érkezett Budapestre, hogy tájékozódjon a magyarországi jogi változásokról. A látogatás végén, szerdán sajtótájékoztatót tartott a delegációt vezető spanyol Juan Fernando López Aguilar, a szakbizottság elnöke és a portugál Rui Tavares jelentéstevő. Juan Fernando López Aguilar kifejtette: a hatalmi ágak szétválasztását vizsgálták egyebek mellett az igazságszolgáltatással, az adatvédelmi hatósággal, a média- és sajtószabadsággal kapcsolatban. Hasznos párbeszédet folytattak a kormányzati és közigazgatási szervekkel, a parlamenti pártokkal, civilekkel és szakértőkkel, a találkozókon gyakran ellentétes véleményeket hallottak - mondta.

A képviselő hangsúlyozta: nem egy külföldi intézményt, hanem az Európai Parlamentet képviselik, amelyet az európaiak, így a magyarok is választottak. Felhatalmazásukból adódóan budapesti tartózkodásuk alatt kérdéseket tettek fel, és válaszokat vártak minden tárgyalópartnerüktől, majd visszatérve Brüsszelbe ezek alapján jelentést írnak – közölte, kiemelve, hogy a jelentést objektíven, átlátható és kiegyensúlyozott módon készítik el. A dokumentum elkészítésének nincs pontos határideje.

A delegációban minden politikai pártcsalád helyet kapott, de a képviselőknek fel kell függeszteniük a pártkötődésüket, amikor ilyen vizsgálatokat végeznek, objektívnek kell lenniük - fogalmazott. Hozzáfűzte: az EP általános gyakorlatának megfelelően magyar EP-képviselők nem lehettek a delegáció tagjai.

Gál Kinga (Fidesz) néppárti képviselő, aki ugyancsak tagja az EP bizottságának, a sajtótájékoztató után az MTI-nek azt mondta: elfogadhatatlan, hogy kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben; az EP korábban az országot elítélő határozatot fogadott el, most pedig vizsgálóbizottságot küldött Magyarországra. A többi tagállamra ugyanakkor nem terjesztenek ki hasonló vizsgálatot, például Románia esetében a szocialista és a liberális frakciók nyomására határozatot sem fogadtak el - tette hozzá.

Az EP-delegáció hétfőtől szerdáig tartózkodott Magyarországon, nyolc tagja mások mellett miniszterekkel, a parlamenti frakciók vezetőivel, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom (az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért) képviselőivel találkozott.

Ugrás vissza Ugrás vissza...