Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Védelem a terrorizmus ellen, de adatvédelemmel együtt, mondták az uniós képviselők

Cikk:

A Parlament szerint az európaiak személyes adatainak védelme mellett kell fellépni a terrorizmus ellen, és mindezt a schengeni övezet határain végzett szigorúbb ellenőrzések, a radikalizálódást megelőző programok, és a tagállamok közötti hatékonyabb információcsere révén kell megvalósítani. A múlt héten elfogadott állásfoglalásban a képviselők azt kérik, hogy az adatvédelemről szóló jogszabálycsomagot az utasnyilvántartási rendszerről szóló javaslattal összhangban kezeljék az uniós döntéshozók. 

Az állásfoglalást 532 szavazattal, 136 ellenszavazat és 36 tartózkodás mellett fogadták el.

A terrorizmus megakadályozását célzó lépések és az alapvető jogok

A Parlament kötelezettséget vállal arra, hogy az év végéig véglegesíti az uniós utas-nyilvántartási adatállományról szóló irányelvet (PNR-irányelv), ugyanakkor a tagállamokat tömörítő Tanácstól pedig előrelépést kér az ott elakadt adatvédelmi csomaggal kapcsolatban. Így a Parlament és a Tanács később egyszerre tárgyalhatna az összefüggő két csomagról. E megközelítés előnye, hogy az utasadatok összegyűjtése és megosztása a személyes adatok védelmére ügyelő, az Unióban egységes (és nem 28, tagállamonként eltérő) adatvédelmi szabályokon alapulna.

Az Unióból harcolni menő radikálisok jelentette veszély kezelése

A képviselők többek között az alábbi lépéseket javasolják a radikalizálódás elleni fellépésre:

  • a radikalizálódás kiváltó okait kiiktató oktatási és szociális programok indítása;
  • a terrorizmusra buzdító netes felhívások elleni fellépés;
  • a terroristaszervezetekbe tagokat kereső és indító szervezetek kiszűrése;
  • a terroristaszervezetek pénzügyi hátterének felszámolása, a fegyverkereskedelem megállítása; valamint
  • rehabilitációs programok felállítása.

Határellenőrzés szigorítása

A képviselők a határellenőrzések szigorításától a terrorizmusgyanús egyének mozgásának megakadályozását várják. A Parlament ugyan elutasítja a személyek szabad mozgását biztosító schengeni rendszer felfüggesztését, de a meglévő szabályok szigorú betartására (akár az okmányellenőrzés ideiglenes bevezetésére) és a schengeni információs rendszerek használatára biztatják a tagállamokat. A képviselők kiemelték: a szabályok már most is megengedik egyes személyek célzott ellenőrzését a külső határ átlépésekor.

A tagállamok közötti információcsere javítása

A tagállamoknak az Europol uniós bűnüldöző hatóság rendelkezésére kellene bocsátania a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni európai fellépés szempontjából fontos információkat, mondták a képviselők. Jelenleg az ilyen adatok csupán fele jut el az Europolhoz és az Eurojus uniós igazságügyi együttműködési szervezethez. A képviselők támogatják az Europolon belül létrehozandó, az erőforrásokat koncentráló európai terrorizmusellenes platform felállítását.

Az elfogadott szöveg itt elérhető (a 2015.2.11-re kattintva)

Ugrás vissza Ugrás vissza...