Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Uniós segítséget kér a kamionosoknak az EP az orosz importkorlátozások miatt

Cikk:

A Parlament a tagállamok közötti szolidaritásra hivatkozva egy hétfői vita során segítséget kért az uniós élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekre kivetett orosz importembargó miatt károkat elszenvedő közúti fuvarozók számára. Bár a gyümölcs- és zöldségtermelők illetve a tejtermelők már több mint 155 millió eurós segítséget kaptak, a Bizottság nem figyelt oda az embargó által szintén sújtott fuvarozókra, vélte a közlekedési bizottság a vitára benyújtott kérdésében.

„Milyen intézkedéseket tervez tenni az új Bizottság annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az uniós fuvarozók helyzetének további romlása?" - tette fel a kérdést a közlekedési bizottság nevében a német zöldpárti képviselő, Michael Cramer.

A közlekedésért felelős Violeta Bulc biztos válaszában szolidaritást és közös megoldást kért a tagállamoktól, hangsúlyozva: az orosz embargó miatt nehéz helyzetbe jutott fuvarozóknak konkrét uniós támogatást kell adni. A képviselők hathatós lépést kérnek a Bizottságtól, mivel nem helyi vagy regionális ügyről, hanem összeurópai problémáról van szó, fogalmaztak.

Nincsen kifejezetten a közúti fuvarozóknak szánt uniós forrás, szemben például a gazdálkodókat segítő, a mezőgazdasági vészhelyzetekre rendelkezésre álló alappal, jegyezte meg a biztos. Ennek ellenére más uniós forrásokat, például a globalizációs alkalmazkodási alapot ki lehetnek használni, javasolták egyes képviselők.

Mások szerint az orosz embargó az uniós szankciók következménye, tehát ha azokat megszüntetik, akkor az oroszok is törlik a korlátozást.

A plenáris vita felvételről (2015.3.9.)

Ugrás vissza Ugrás vissza...