Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hogyan fokozható a betegbiztonság? – az Európai Parlament javaslata

Cikk:

A humán- és állategészségügyben használt antibiotikumokkal szembeni, egyre nagyobb rezisztencia kiküszöbölése, a gyógymódok felelősségteljesebb használata, és az innováció növelése révén fokozható a betegbiztonság, fogalmaz a Parlament egy kedden elfogadott állásfoglalásban. Az Unió kórházaiban kezelt betegek 8-10 százaléka a kezelés során fertőződik meg, és a fertőzés évente 37 ezer halálesetben játszik szerepet. 

„A megszorító intézkedések nem veszélyeztethetik a betegek vagy a kórházi dolgozók biztonságátˮ - mondta a témáért felelős olasz EFDD- (a szabadság és közvetlen demokrácia Európája képviselőcsoport) képviselő, Piernicola Pedicini, akinek jelentését 637 szavazattal, 32 ellenszavazat és 10 tartózkodás mellett fogadta el a Parlament. „Évente 25 ezren halnak meg Európában az antibiotikumokkal szembeni rezisztencia miatt, tehát fokoznunk kell az új szerek fejlesztését célzó kutatást. Az állategészségügy területén pedig meg kell előzni, hogy az interneten árusítsák az antibiotikumokat."

A szűkre szabott egészségügyi költségvetés kárvallottjai a betegek lehetnek

A képviselők megjegyzik: a gazdasági válság miatt szűkösebbek lettek az egészségügyi források, amelynek a betegbiztonságra nézve is káros következményei lehetnek. A Parlament felszólítja a tagállamokat, hogy megszorító intézkedéseik ne érintsék az egészségügyet, amelyet megfelelő mértékben kell finanszírozni.

Antibiotikumok: receptírás előtt pontos diagnózis

Az antibiotikumok felelősségteljesebb használata érdekében a Parlament az alábbiakat javasolja:

  • az orvosi rendelvény nélküli felhasználás szigorú tiltása;
  • az antibiotikumok felírását előzze meg mikrobiológiai diagnosztika;
  • a gyártók és a gyógyszereket felírók közötti összeférhetetlenséget kiküszöbölő értékesítési gyakorlat meghonosítása, és
  • az antibiotikumok fogyasztására, az azokkal szembeni rezisztenciára és a fertőzések megfékezésére vonatkozó információk javítása.
  • A képviselők emellett új antimikrobiális szerek fejlesztésére ösztönzik a gyártókat, és felkérik a Bizottságot, hogy dolgozza ki az innováció fokozását célzó jogszabályi kereteket.

Állatgyógyászati antibiotikumok: a megelőző használat visszaszorítása

A képviselők az állatgyógyászatban is az antimikrobiális hatóanyagok felelős, és kizárólag diagnózis utáni használatát kérik. A témában két jogszabálytervezetről vitázik jelenleg a Parlament.

Folyamatosan meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy az állatoknak a betegség megelőzése céljából adnak antibiotikumokat, fogalmaztak a képviselők. A metafilaxis alkalmazást (azaz amikor egy fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében az egészséges egyedeket is kezelik) is minimalizálni kell, áll az állásfoglalásban.


Háttér

Az Unió kórházaiban kezelt betegek 8-12 százaléka esik áldozatul valamilyen nemkívánatos eseménynek, leginkább fertőzésnek, ellátási hibának vagy a sebészeti beavatkozás során vagy azt követően jelentkező komplikációnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...