Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:A hulladékmenetes gazdálkodás mellett foglal állást az Unió

Cikk:

A természeti erőforrások termelékenységének 30 százalékos növelésével 2030-ra csaknem egy százalékkal növelhetnénk az uniós GDP-t és két millió fenntartható új munkahely születne, jelentették ki az uniós képviselők egy múlt héten megszavazott állásfoglalásban. Azonban ehhez kötelező hulladékcsökkentési célokra, a környezetbarát terméktervezés szabályainak átalakítására, és a növekedés és a forrásfelhasználás kapcsolatát megtörő lépésekre van szükség. A Ház 2015 végéig jogszabályjavaslatot vár az Európai Bizottságtól.

„Paradigmaváltás és rendszerszintű változás elé nézünk, amely ugyanakkor egy hatalmas, kiaknázatlan üzleti lehetőség is. Csak úgy férhetünk hozzá, ha segítünk az új vállalkozási ökoszisztéma kibontakozásábanˮ - mondta az állásfoglalásért felelős finn néppárti képviselő, Sirpa Pietkäinen azt követően, hogy a Parlament 394 szavazattal, 197 ellenszavazat és 82 tartózkodás mellett elfogadta a szöveget.

Az állásfoglalás apropóját a Bizottság 2014-ben kiadott ún. „körforgásos gazdaság"-csomagja jelentette. (A körforgásos gazdaság az erőforrások visszanyerésére és újrafelhasználására megoldást kereső gazdaságot jelent.) A csomag mellett egy hulladékokra vonatkozó jogszabálytervezetet is benyújtott a Barroso-bizottság, azonban pár hónappal később az új Bizottság azt visszavonta.

A zéró hulladék termelése felé tartva

Új hulladékmennyiség-csökkentési célok kijelölésével akár 180 ezer új állás is létrejöhet, vélik a képviselők, akik a Bizottságot ilyen célokról és a hulladéktelepre jutó összes hulladék mennyiségének fokozatos csökkentéséről szóló javaslat kidolgozására kérik 2015 végéig.

A képviselők arra is kérik a Bizottságot, hogy ösztönözze a tagállamokban olyan megállapodások létrejöttét, amelyek alapján az élelmiszer-kiskereskedők az eladatlan termékeket szétoszthatják különböző jótékonysági szervezetek között.

Ökodizájn: tartós termékek tervezése és a szándékos elavulás kiszűrése

A képviselők sürgetik a Bizottságot, hogy ösztönözze a termék egész életciklusát figyelembe vevő, környezettudatos terméktervezést, többek között az ökodizájn-jogszabály 2016 végéig lezajló átalakításával, amelynek során az összes termékre ki kell terjeszteni a jogszabály hatókörét. A képviselők azt is kérik, hogy a Bizottság határozza meg a tartósság, javíthatóság és újrafelhasználhatóság kritériumait, és tiltsa be a tervezett elavulást.

A gazdasági növekedés és a természeti erőforrások felhasználása közötti kapcsolat megtörése

Mivel a természeti erőforrások szűkösen állnak rendelkezésünkre, csökkenteni kell felhasználásukat, és függetleníteni kell a gazdaság növekedését ezen erőforrások felhasználásától, fogalmaztak a képviselők. Ahhoz, hogy az erőforrások felhasználása 2050-re fenntarthatóvá váljon, az uniós politikának fenntartható szintre kell csökkentenie a nyersanyagok felhasználását, jobban kell támaszkodnia a megújuló erőforrásokra, és ki kell vezetni a mérgező anyagok használatát.

2018-tól kötelezővé kellene tenni az erőforrások felhasználásának mérését. A képviselők emellett a forráshatékonyság 2014-hez képest 30 százalékos emelését kérik 2030-ig, és minden tagállamnak egyéni célértéket határoznának meg.


Napjainkban a világgazdaság annyi erőforrást használ fel és annyi hulladékot termel, hogy a Föld képtelen időben pótolni az elhasznált anyagokat. 2030-ra egy éven belül annyi erőforrást használunk majd fel, amennyit csak két Föld tudna kitermelni egy év alatt. Európa ráadásul minden más földrésznél jobban függ az importált erőforrásoktól, amelyek jelentős része viszonylag hamarosan kimerül, tették hozzá a képviselők.

Az erőforrások jobb kihasználása jelentős, becslések szerint 600 milliárd eurós megtakarítást jelentene az uniós vállalatok, állami hatóságok és fogyasztók számára. Ez egyrészt az éves forgalmuk 8 százalékát teszi ki, másrészt viszont az üvegházhatású gázok kibocsátását is 2-4 százalékkal csökkentené. Ha 2030-ig 30 százalékkal javítjuk a forráshatékonyságot, az majdnem egy százalékkal nagyobb GDP-t és két millió új állást eredményez, mondták a képviselők.

Ugrás vissza Ugrás vissza...