Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Unió elhalasztotta az magyarországi innovációs ügynökség zárszámadásának elfogadását

Cikk:

Indokolatlan meghívásos közbeszerzések és a kifizetések elégtelen előzetes és utólagos ellenőrzése miatt az Európai Parlament őszig elhalasztotta a Budapesten található Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2013-as zárszámadását. A budapesti ügynökség mellett a Tanács és az Európai Tanács, illetve két uniós közös vállalkozás zárszámadását halasztotta el a ház, amely összesen 52 jelentésről szavazott az ún. „mentesítési eljárásˮ keretében.

Az EIT mentesítését 663 szavazattal, 25 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett halasztotta el a ház. Az ügynökség szeptemberig kapott határidőt a hiányosságok kijavítására. Az ügynökség eredményeiről októberben hoz végső döntést a plenáris ülés. A budapesti székhelyű ügynökségen kívül a Parlament az alábbi intézmények mentesítésének (azaz a gazdálkodásuk jóváhagyásának) elhalasztását javasolta: ARTEMIS technológiai platform, ENIAC nanoelektronikai projekt, valamint a Miniszterek Tanácsa és az Európai Tanács.


Az Európai Parlament kizárólagos joga, hogy az Európai Számvevőszék jelentése, biztosok meghallgatása és írásbeli kérdésekre adott válaszai alapján áttekintse, hogy az uniós intézmények, ügynökségek és közös vállalkozások hogyan költötték el az európai forrásokat. A legnagyobb költségvetés felett ugyan az Európai Bizottság rendelkezik, azonban pénzének 80 százalékát a tagállamok kezelik és költik el. Az elköltött uniós források első ellenőrzésének feladata is tagállami feladat.

Az elfogadott szöveg itt lesz elérhető (2015.4.29.)

A plenáris vita felvételről (2015.4.28.)

EP kutatószolgálat: mentesítési eljárás (2014.3.18., angolul)

Mennyi uniós pénz felett rendelkezett Magyarország 2013.ban? Infografika

Ugrás vissza Ugrás vissza...