Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EP-választás: Fidesz-KDNP: 14, MSZP: 4, Jobbik 3, MDF:1 mandátum

Cikk:

A Fidesz-KDNP 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig 1 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe a vasárnapi választás eredményeként. A részvételi arány Magyarországon 36,28 százalék, az Európai Unióban átlagosan 43,09 százalékos volt.

A június 7-i európai parlamenti képviselőválasztáson a Fidesz-KDNP a szavazatok 56,37 százalékát szerezte meg, így 14 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. Az MSZP a szavazatok 17,37 százalékát kapta, ez 4 képviselői helyet jelent, a Jobbik 14,77 százalékos eredményével 3, az MDF 5,3 százalékkal pedig 1 képviselőt delegálhat a testületbe. A listát állító jelölő szervezetek közül nem jutott EP-mandátumhoz az LMP-HP (2,6 százalék), az SZDSZ (2,16 százalék), a Munkáspárt (0,96 százalék) és az MCF Roma Összefogás (0,47 százalék).

Vasárnap a szavazásra jogosultak 36,28 százaléka, összesen 2.914.516 választópolgár adta le voksát. A hivatalos eredményeket az OVI várhatóan június 12-én, pénteken teszi közzé, azután, hogy Magyarország külképviseleteiről az utolsó szavazóurnák is beérkeztek.

Együttműködésre kérte a képviselőket a köztársasági elnök

A választás eredménye világos és kétségbevonhatatlan - mondta Sólyom László köztársasági elnök az Országos Választási Központban a választás előzetes eredményét bejelentő sajtótájékoztatón. A köztársasági elnök arra kérte a bejutott képviselőket, működjenek együtt Magyarország, a magyar nemzeti érdekek érvényesítéséért az Európai Parlamentben, és jó munkát kívánt nekik. A köztársasági elnök közölte: szívből gratulál azoknak a képviselőknek, akiket a határon túli magyar szervezetek juttattak be az EP-be.

OVB: törvényes keretek közt zajlott a voksolás

Szigeti Péter, az OVB elnöke azt közölte, törvényes keretek között zajlottak a magyarországi európai parlamenti választások. Jelezte ugyanakkor, hogy a jogállami rendszernek megfelelően a jogorvoslati fórumok nyitva vannak, ezért meg kell várni, amíg az eredmény jogerőre emelkedik. Az OVB elnöke, valamint Varga Zoltán önkormányzati miniszter is köszönetet mondott a választást lebonyolító szerveknek.

EU: minden eddiginél alacsonyabb a részvételi arány

Uniós szinten minden eddiginél alacsonyabb, 43,09 százalékos volt a részvételi arány a vasárnapi szavazáson, az öt évvel ezelőtti EP-választáson az akkor huszonöt országot tömörítő EU-ban ez az arány még 45,47 százalék volt. A hat alapító tagállam és az 1995-ig csatlakozott további kilenc ország közül a legtöbben Luxemburgban (91%), a legkevesebben Nagy-Britanniában (34,8%) szavaztak. A 2004-ben csatlakozott tíz ország közül Málta szerepel első helyen, ahol a szavazásra jogosultak 78,81 százaléka járult az urnákhoz, míg a sort Szlovákia zárja 19,64 százalékkal. A részvételi arány egyébként Lengyelországban 27,4 százalék, Szlovéniában 28,02 százalék, Csehországban 27,84 százalék, Ausztriában 42,4 százalék volt. A 2007-ben csatlakozott Bulgáriában a választásra jogosultak 37,49 százaléka, Romániában 27,21 százaléka adta le szavazatát.

Az EP-képviselők közvetlen, lakosság általi választását 1979-ben vezették be, akkor a kilenc tagállamban - Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Nagy-Britannia, Dánia és Írország - a polgárok 61,99 százaléka élt szavazati jogával. Azóta a részvételi arány egyre csökkent minden egyes, öt évenként tartott választáson.

Ugrás vissza Ugrás vissza...