Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az adatvédelmi hatóságnál is járt az EP-delegáció

Cikk:

Az Európai Parlament delegációjával találkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. Péterfalvi Attila a találkozón kiemelte, hogy az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás következtében elfogadott törvénymódosítások a hatóság függetlenségének további erősítését szolgálták - áll a NAIH keddi közleményében.

Péterfalvi Attila kifejtette, hogy a hatóság feladata elősegíteni és ellenőrizni a Magyarország alaptörvényében biztosított alapvető jogokat: a személyes adatok védelmét, valamint a közérdekű, és a közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jog érvénysülését. A NAIH feladatát független és önálló szervezetként, külső befolyástól mentesen, pártatlanul, csak a törvénynek alárendelten végzi - tette hozzá.

Jelezte a küldöttség tagjainak, hogy az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény értelmében a hatóságnak a korábbi, ombudsmani mozgástéren túlmenően a bírságolási jogot is magában foglaló hatósági jogköre is van, és ismertette ezzel kapcsolatos eddigi gyakorlatot is. A NAIH rendelkezik a függetlenség mindazon elemével, amely az uniós adatvédelmi irányelvből, valamint az Európai Bíróság gyakorlatából levezethető – érvelt az elnök.
 
Az Európai Parlament küldöttségének tagjai az új európai adatvédelmi rendelettervezettel, a légi utasok adatainak továbbításával és a szociális konzultáció adatkezelésével kapcsolatban tettek fel kérdéseket, valamint érdeklődtek nemzetközi vonatkozású ügyek iránt is - áll a NAIH közleményében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...