Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:8,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés áprilisban

Cikk:

Az építőipari termelés volumene áprilisban 8,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a KSH. Szollár Domokos kormányszóvivő szerint a kormányzati intézkedéseknek is szerepük volt abban, hogy eközben az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 26,1 százalékkal nőtt.

Az építőipari termelés volumene 2009 áprilisában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 8,4 százalékkal csökkent 2008 áprilisához viszonyítva, szezonálisan korrigálva áprilisban 4,9 százalékkal maradt el az előző havitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. Az idén az év első négy hónapjában az építőipari termelés 5,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A KSH utal közleményében arra, hogy az építőipari termelés trendje a világgazdasági válsághoz kötődően az elmúlt hónapokban lassú csökkenést mutat. Az idén áprilisban a két építményfőcsoport termelése eltérően alakult. Az építőipari termelés 8,4 százalékos mérséklődésén belül az épületeken végzett munkák volumene 14,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeken végzetteké az egy évvel korábbi szinten volt. Szezonálisan kiigazítva áprilisban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt a márciusitól: az épületeké 5,1 százalékkal, az egyéb építményeké 2,6 százalékkal.

Növekedett a vállalkozások szerződésállománya

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 26,1 százalékkal haladta meg a 2008. áprilisit. A növekedés nagyobbrészt az egy évvel korábbi, mindkét építményfőcsoportnál megfigyelt jelentős visszaesés miatti alacsony bázis, valamint több, az elmúlt hónapokban kötött nagy értékű szerződés következménye. Az idei emelkedésen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 19 százalékkal, az egyéb építményeké 40,7 százalékkal nőtt, köszönhetően több út-, vasútfejlesztésre, helyi és távolsági vezetékek építésére aláírt szerződésnek. A 2009 áprilisában kötött szerződések volumene 2,7 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezen belül épületek építésére 7,3 százalékkal kisebb, egyéb építményekre 15,6 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek.

A kormányszóvivő üdvözölte azt a hírt, hogy az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumene április végén 26,1 százalékkal növekedett. Szollár Domokos szerint a növekedésben kimutathatóan közrejátszhattak a válságkezelő kormány által az elmúlt 60 napban foganatosított, az építőipart segítő intézkedések. A szóvivő felidézte: eddig 314 támogatási szerződés született, és 162 esetben kezdődött meg a kivitelezés. Az 1800 milliárd forintból többek között 267 iskola, 23 rendelőintézet, 78 városi terület újulhat meg, és több mint 400 km vasúti és 350 km közúti  beruházás valósulhat meg.

Ugrás vissza Ugrás vissza...