Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:November végén kezdődnek az uniós versenyvizsgák

Létrehozva: 2003. október 31.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az uniós állások pályáztatását lebonyolító EPSO igazgatója pénteken budapesti látogatásán közölte, hogy november végén és december elején rendezik meg az uniós állások válogató versenyvizsgáit. A mintegy nyolcezer magyar pályázóból mindössze 489-et vesznek fel, a jelentkezőket már értesítették az időpontról és a helyszínről.

Az Európai Unió igyekszik lehetőséget biztosítani minden, a vizsgákon megfelelt, jelentkezőnek, hogy az uniós közigazgatásban dolgozhasson. Azonban az eredményes vizsga nem egyenes feltétele a munkába állásnak - közölte Erik Halskov, az uniós állások pályáztatását lebonyolító EPSO igazgatója. A meghirdetett állásokra a csatlakozó országokból mintegy 38 ezren jelentkeztek.

Erik Halskow elmondta, november végén és december elején tartják az uniós köztisztviselői versenyvizsgákat. Novemberben a tolmácsoknak és titkárnak jelentkezőkét, decemberben a különböző köztisztviselői pozíciókra pályázókét. A mintegy nyolcezer magyar pályázóból mindössze 489-et vesznek fel ebben a körben, ők jövőre, illetve 2005-ben állhatnak munkába.

A budapesti vizsgaközpont a legnagyobb

Az igazgató közölte, az EPSO már értesítette a honlapján regisztrált jelentkezőket a vizsgák pontos időpontjáról és helyéről. A versenyvizsga első fordulóját Magyarországon Debrecenben és Budapesten tartják. Jelenleg már 108 magyar dolgozik az uniós adminisztrációban, ők Brüsszelben tesznek vizsgát.

A fővárosban a BNV területén rendezik be a vizsgaközpontot, a tesztek kitöltésénél hetven EPSO-alkalmazott segédkezik majd. Az igazgató jelezte, a budapesti lesz a legnagyobb a csatlakozó országokban kialakított vizsgaközpontok közül.

Gép javítja a teszteket

A jelentkezőknek az alkalmassági vizsga ezen szakaszában egy tesztet kell kitölteniük. Az írásbeli vizsga két részből áll, egyik fele az EU-ismeretek, másik része a pályázandó állástípusok szerint különböző. Az EPSO igazgatja elmondta, a teszteket géppel javítják, ez pár hetet vesz majd igénybe. A második körben bizottság előtt vizsgáznak a továbbjutott jelentkezők.

Felsővezetői állások 2005-ben

Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy a későbbiekben - várhatóan 2005 folyamán - újabb pályázatokat tesznek közzé, amelyeken uniós felsővezetőket toboroznak a csatlakozó országokból.

Ugrás vissza Ugrás vissza...