Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elindult az EP választási kampánya Brüsszelben

Cikk:

Kedden Brüsszelben ünnepélyesen megnyitották a júniusi Európai Parlamenti választások intézményi kampányát, amely nem az egyes pártok mozgosító akciója, hanem az EP közös kampánya a részvétel növelése érdekében.

Ünnepélyesen megnyitották kedden Brüsszelben a júniusban tartandó európai parlamenti választások (EP-válastások) intézményi kampányát, vagyis azt az eseménysort, amely nem az egyes pártok saját mozgósító akcióit, hanem magának az EP-nek a figyelemfelhívó tevékenységét jelenti. Az ünnepségen Alejo Vidal-Quadras, az EP egyik alelnöke elmondta: összesen 375 millió választásra jogosult élhet szavazati jogával az Európai Unió 27 országában, és ez azt jelenti, hogy - Indiát leszámítva - ez a legnagyobb szavazói bázison lebonyolított választás az egész világon. A kampány fő üzenete most nem pusztán az, hogy "élhetsz állampolgári jogoddal", hanem az, hogy "a te politikai választásodon múlik" a voksolás kimenetele - mondta a spanyol politikus. 

A lisszaboni szerződés, amely az ír népszavazási elutasítás nyomán még nem léphetett hatályba, de uniós berkekben azt remélik, hogy idén az év végére megtörténik, az eddiginél valamivel több jogosítványt ad az Európai Parlament kezébe. Most azonban június 4. és 7. között - Magyarországon minden bizonnyal június 7-én - még nem a lisszaboni, hanem a nizzai szerződés szerinti feltételek alapján rendezik meg a választást. Magyarország az eddigi 24 helyett 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban felváltva ülésező testületbe.

Az EP-képviselőket 1979 óta választják közvetlenül az EU-államok polgárai, és a képviselők nagy része az úgynevezett európai "pártcsaládok" valamelyikéhez tartozik. A legnagyobb frakció jelenleg a jobbközép, demokrata, konzervatív irányzatú Európai Néppárté. A politikai elemzők többségi véleménye szerint ez valószínűleg így is marad a választások nyomán annak ellenére, hogy a brit konzervatívok kiválni készülnek a néppártiak közös csoportjából. A második legnagyobb frakció az európai szocialistáké, a harmadik a liberálisoké. Rajtuk kívül több más, bal-, illetve jobboldali, továbbá zöldcsoportosulás létezik, és erősen hallatják hangjukat a mélyebb integrációt ellenző - sőt, az eddigit is sokalló - euroszkeptikusok is. 

Az EP egyetértése nélkül nem lehet elfogadni az EU költségvetését, továbbá új tagállam csatlakozásáról sem lehet határozni. Ezen túl az uniós jogalkotás jelentős részében a tagállami kormányokat képviselő tanáccsal együtt döntenek az EP-képviselők. Az EP-nek kell jóváhagynia az Európai Bizottság - az unió legfőbb végrehajtó testülete - élén álló biztosok névsorát is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...