Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A pártok megsemmisítették a felesleges ajánlószelvényeket

Cikk:

A parlamenti pártok a hétfő délutáni határidőig megsemmisítették az európai parlamenti választásra összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket. A június 7-i európai parlamenti választáson tíz párt nyolc listán indulhat.

Megsemmisítették a parlamenti pártok a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra összegyűjtött, de hétfőn 16 óráig le nem adott ajánlószelvényeket . Az SZDSZ hétfőn délelőtt, a korábbi bejelentésnek megfelelően, közjegyző jelenlétében semmisítette meg a le nem adott szelvényeket, és hasonlóan tett az MSZP is. A Fidesz és a KDNP több mint másfélmillió ajánlószelvényt gyűjtött össze, és ebből 32 500-at adtak le az Országos Választási Irodának, míg az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket a jogszabályban előírt módon hétfőn megsemmisítették. Szintén hétfőn semmisítette meg az utolsó 2-3 napon beérkezett, mintegy 3-4 ezer ajánlószelvényét az MDF.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. Az ajánlószelvényeket a múlt pénteken 16 óráig kellett leadni az Országos Választási Bizottságnak (OVB). A pártoknak az ajánlószelvény-gyűjtés megkezdése előtt nyilvántartásba kellett vetetniük magukat az OVB-nél, ezt 27 párt tette meg. Az ajánlószelvényekről másolatot készíteni tilos, az azokon szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel senki.

Azok a pártok, amelyek ugyan nyilvántartásba vetették magukat, de nem tudták összegyűjteni a 20 ezer ajánlást, az összegyűjtött ajánlásokat hétfőn 16 óráig meg kellett semmisíteniük. Azoknak a pártoknak pedig, amelyek nem minden ajánlást adtak le az OVB-nek, a le nem adott szelvényeket szintén hétfő délutánig kellett megsemmisíteniük. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet csütörtökön 16 óráig kell eljuttatni a választási bizottságnak. Az európai parlamenti választáson tíz párt nyolc listán indulhat. (Két-két párt közös listát állított.)

Az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MCF Roma Összefogás Párt listáit, valamint a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listáját a június 7-ei EP-választásra. A már említett pártokon túl a Jobbik, az MSZP, az MDF és az SZDSZ listáit vette nyilvántartásba korábban az OVB.

Ugrás vissza Ugrás vissza...