Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:EP-választás: 3700-an a külképviseleti névjegyzékben

Cikk:

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a külképviseleteken és főkonzulátusokon szavazhatnak akkor, ha előzőleg kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

A péntek délutáni határidőig több mint 3700-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, mert a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson nem tartózkodnak Magyarországon, de külföldön szavazni szeretnének - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője, Rytkó Emília. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha korábban a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Kilencvenöt helyen lesz külképviseleti szavazás

Szavazni összesen száz magyar külképviseleten lehetett volna, a választópolgárok 95 külképviseleten jelezték, hogy szavaznának, öt külképviselet esetében azonban nem jelentkezett senki. A külképviseleteken szavazók száma egyelőre nem tekinthető véglegesnek, mert még nem rögzítettek minden jelentkezőt a jegyzők a választási iroda informatikai rendszerében, valamint még nem zárultak le a jogorvoslatok sem. Az OVI május 25-én tájékoztatja a választáson listát állító pártokat arról, mely külképviseleteken lesz szavazás, mivel a pártok megfigyelőket küldhetnek a külképviseleti szavazásokra.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint. A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-én 16 óráig kérhette személyesen vagy meghatalmazottja útján a választópolgár a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A kérelmet ajánlott levélben is be lehetett nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába. A határidő jogvesztő, vagyis a határidő letelte után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, akkor azzal egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.
 
Az OVI internetes oldalára - a www.valasztas.hu címre - felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...