Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyar Érdemrenddel tüntették ki Gazsó Ferenc szociológust

Létrehozva: 2012. október 25.
Módosítás: 2012. október 25.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Több évtizedes, a társadalompolitika terén végzett tudományos, kutatói munkásságáért, oktatásszervezői, oktatónevelői szakmai közéleti tevékenységéért a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést vehette át a miniszterelnöktől Gazsó Ferenc, a szociológia tudomány kandidátusa.

A Magyar Érdemrend a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésének érdekében végzett munka elismeréséül szolgál, ha kitüntetünk valakit, akkor ezzel azt jelezzük, hogy egyetértünk céljaival - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést nyújtott át Gazsó Ferenc szociológusnak a Parlamentben pénteken.

A kormányfő méltatta a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusának pályáját és felelevenítette: egész munkássága a fiatalok sorsához kötődik. Több évtizeden át kutatta, hogyan befolyásolja a fiatalok iskolai, majd szakmai előmenetelét a környezet, amelybe beleszülettek. Gazsó Ferenc, a szociológia tudomány kandidátusa mintegy száz tanulmányt és egy tucat könyvet publikált. 1983 és 1989 között művelődésügyi miniszterhelyettesként éles kritikával illette a végnapjait élő rendszer társadalmi igazságtalanságait, a rendszerváltást követően pedig a magyar szociáldemokrácia lelkiismereteként bírálta azokat a kormányokat, amelyek csak mélyítették az elszegényedést - tette hozzá Orbán Viktor. A kormánynak most egy olyan országot kell felépítenie, ahová a fiataloknak ismét érdemes hazatérni - fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy ebben a küzdelemben nagy szükség van Gazsó Ferenc tapasztalatára.

Gazsó Ferenc - megköszönve az elismerést - hangsúlyozta: az is hozzásegíthette a magas kitüntetéshez, hogy a közéleti szereplései során nem egy holdudvarhoz tartozó értelmiségi szerepében szólalt meg, hanem arra törekedett, hogy az ország szellemi erőforrásait gyarapítsa tudományos és oktató tevékenysége során. Úgy fogalmazott, a tudományos ismeretek birtokában, a tudományos eszköztár felhasználásával törekedett kritikával illetni a társadalom szempontjából negatív döntéseket, változásokat.

A kitüntetést a miniszterelnök előterjesztése alapján Áder János köztársasági elnök adományozta a kutatónak több évtizedes, a társadalompolitika terén végzett tudományos, kutatói munkásságáért, oktatásszervezői, oktatónevelői szakmai közéleti tevékenységéért, példaértékű életpályája elismeréseként.

Ugrás vissza Ugrás vissza...