Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csaknem 250 milliós többletkiadás az érettséginél

Létrehozva: 2005. június 2.
Módosítás: 2005. június 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kis híján a 250 millió forintot is eléri az újranyomott érettségi tételek miatti többletkiadás. Csupán az Oktatási Minisztériumot 125,3 millió forint pluszköltség terhelte.
Az ellopott érettségi tételek miatt a kormánynak 249,5 millió forint többletkiadása adódott - közölte Batiz András kormányszóvivő. Batiz András ismertetése szerint 315 991 tételsort kellett előállítani, ami 9 millió 289 ezer oldal újranyomását és kiszállítását jelentette.
A Belügyminisztérium szerveit 124,2 millió terhelte. Ezen belül a szervezés és a túlmunka költsége 11,7 millió, a közigazgatási hivatalokra vonatkozó összeg 86,2 millió, míg a rendőrség biztosítási és szállítási költsége 26,3 millió forint. Az Oktatási Minisztériumnál 125,3 millió forint merült fel, a Miniszterelnöki Hivatal nyomdaköltsége 17 millió forintot tett ki, a tételsorok készítése és fordítása csaknem 27 millió, túlmunkaköltségként az iskolai szervezési feladatokra több mint 62 millió ment el.
Kékmunka
A kormány csütörtöki tájékoztatóján Kordás László , a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a kormányzat legfőbb prioritása, hogy megérje munkát vállalni, megérje tisztességesen dolgozni Magyarországon. Ezt a munkaügyi ellenőrzés hatékonyabbá tételével, valamint az alkalmi munkavállalói könyvvel való foglalkoztatással kívánják elérni.
A "kékmunkánál" az érdekeltség megteremtése a cél mind a foglalkoztató, mind a foglalkoztatott részéről. Ennek érdekében a közteherjegy 75 százalékát le lehessen írni az adóból, a munkavállalónak pedig a foglalkoztatás ideje beleszámítson a nyugdíjba, valamint erre az időre társadalombiztosítási ellátás is járjon neki. A 100 lépés program munkaügyet érintő lépéseiről itt olvashatnak.
Jogorvoslat a Fészekrakónál
A Fészekrakóprogram kapcsán a kormányszóvivő az ombudsman kifogására is reagált. Batiz András közölte: akik a program keretében lakáshitelhez kívánnak jutni, de úgy vélik, kérelmüket a bank jogsértő módon elutasította, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez fordulhatnak. A jogorvoslati lehetőségen kívül az ombudsman további felvetéseit az érintettek lehető legrövidebb időn belül megvizsgálják, és a kormányrendelet felülvizsgálata során megteszik a szükséges intézkedéseket. Batiz András megjegyezte: eddig 6170 befogadott kérelemről tudnak, melyből 5420-nál már a szerződést is megkötötték mintegy 16 milliárd forint értékben.
Roma integráció
A kormányszóvivő arról is beszámolt, hogy társadalmi vitára bocsátották a Roma integráció évtizede programot. A programról bővebben a korábbi cikkünkben olvashatnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...