Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Rendben lezajlottak a magyar írásbelik

Cikk:

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból középszinten több mint 93 ezren, emelt szinten 1416-an tettek érettségi vizsgát. A vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

Rendben lezajlottak hétfőn az írásbelik magyar nyelv és irodalomból az ország középiskoláiban. Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1179 helyszínen 93 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 diák tett érettségi vizsgát. Magyarból, mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88-an, emelt szinten négy helyszínen 35-en érettségiztek.

Sokan választották a Spiró-interjút

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli érettségi első része, a szövegértési feladatsor Mikszáth Kálmán Jókai Mórról írott regényének epilógusáról tett föl kérdéseket. Az érvelési feladat megoldásakor Spiró György egy interjúrészlete mentén a mellett vagy az ellen kellett érvelni, hogy a klasszikus magyar írók - például Jókai Mór - művei ma már nehezebben érthető nyelvük miatt átírandók-e egyszerűbb, a mai nyelvhasználathoz közelebb álló nyelvre, hogy visszanyerjék népszerűségben az őket megillető helyet. A műelemzési feladat szövege Lázár Ervin Csapda című novellája volt. A feladat a novellára vonatkozó kérdésekkel segítette, irányította a vizsgázókat. Az összehasonlító verselemzésnél Petőfi Sándor: Ivás közben és Vörösmarty Mihály: Keserű pohár című bordalának adott szempontok szerinti összevetését várták.

Glosszák a plázázásról

Emelt szinten a nyelvi-irodalmi műveltségi teszt egy Babits-esszé (Arany mint arisztokrata) részleteinek megértését, illetve azzal kapcsolatos nyelvtani-mondatelemzési, stilisztikai és irodalmi ismereteket várt el. A műelemzési feladatban Tóth Árpád Erdő című - a vizsgázók számára feltehetően ismeretlen - verse állt. A Reflektálás egy jelenségre című feladat kiinduló szövege a "jó olvasóról" szólt. A gyakorlati írásbeliség feladatban a fiatalok körében divatos "plázázás" témakörében kellett rövid glosszát írni.

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke jónak és változatosnak nevezte az idei középszintű magyar írásbeli érettségi tételeket, és a diákok döntő többsége is megfelelőnek tartotta a feladatokat, bár nehézségüket eltérően ítéltek meg az ország különböző középiskoláiban.

Az érettségi vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

Ugrás vissza Ugrás vissza...