Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyelvvizsgaként ismerhetik el a külhoniak magyar érettségijét

Cikk:

Már a kormány előtt van az rendelettervezet, amely megoldja a külhoni magyaroknak a nyelvvizsgáért Magyarországon járó többletpontok kérdését. Ha a tervezetet elfogadják, a magyar nyelvű középiskolákban az államnyelvből sikeresen érettségiző külhoni diákok középfokú nyelvvizsgaként fogadtathatják el az érettségit, ezzel megkapják a többletpontokat a felvételi eljárásban.

A tervek szerint ezt a lehetőséget először a 2013-as keresztféléves eljárásban használhatják ki a diákok - mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden, miután előadást tartott a Rákóczi Szövetség főiskolásoknak rendezett nyári táborában.

A rendezvényen szó volt a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről, feladatairól, a környező országokban ősszel tartandó választásokról. Felmerültek az ösztöndíj-lehetőségek, így a közelmúltban indított Szász Pál jogászösztöndíjról is beszéltek. Érintették az egyszerűsített honosítás kérdését is: eddig már több mint 300 ezren adtak be kérelmet, és meghaladja a 200 ezret az esküt tévők száma.

Két évvel ezelőtt az új kormány az összetartozást állította a nemzetpolitika középpontjába. Nagyon fontos, hogy az összetartozást meg tudják élni a 21. században is. A fiatalokat más eszközökkel kell megszólítani, és ehhez meg kell találni a megfelelő eszközöket. Emellett ugyanakkor a hagyományos fórumokat sem szabad hagyni kiüresedni - jegyezte meg Répás Zsuzsanna.

A Rákóczi Szövetség 24. alkalommal rendezi meg a Kárpát-medencei főiskolás táborát, augusztus 27. és szeptember 1. között a szentendrei Pap-szigeten. A rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei magyar értelmiségi kapcsolatok kialakítására és megerősítésére, a Kárpát-medencei magyar egyetemi szervezetek együttműködésének segítése. Emellett a rendezvény előadásaival a tájékozódást és a szakmai felkészülés lehetőségét is nyújtja a hallgatóknak a közélet, a gazdaság, a tudomány és a kultúra területén.

Ugrás vissza Ugrás vissza...