Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Húszmilliárdba kerülne a Monostori erőd teljes felújítása

Létrehozva: 2004. május 19.
Módosítás: 2004. május 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Sikeres uniós pályázatok esetén is csak a töredéke állna rendelkezésre annak az összegnek, mely Komáromban a Monostori erőd teljes felújítására szükséges. Idén csupán 100-120 milliót tudnak a munkákra fordítani, míg a teljes rekonstrukció húszmilliárdot tenne ki.

A Monostori erőd évi 150-200 ezer látogató esetén el tudná érni, hogy önfenntartó legyen - jelentette ki Varga István , az erőd üzemeltetését végző kht. vezetője az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának kihelyezett ülésén. Tavaly 75 ezren voltak kíváncsiak az 1998-ban megnyitott erődre, s idén 100 ezer érdeklődőre számítanak

Orosz lőszerraktár 1990-ig

A komáromi erődrendszer legnyugatibb és legnagyobb terjedelmű védműve 1850 és 1871 között épült. A

Monostori erődöt egészen a szovjet csapatok 1990-es kivonulásáig katonák lakták. Az oroszok 150 vonatnyi lőszert tároltak az épületekben, miközben rendkívüli rombolást végeztek a műemléknek számító komplexumban.

Varga István elmondása szerint idén 100-120 millió forint jut felújításra, de még ebben az évben 2,8 milliárdos pályázatot nyújtanak be az uniónak. Ebből az összegből többek közt látogatóközpontot és ifjúsági szállást alakítanának ki. Az önrész 70 millió forint, melynek előteremtése nem kis feladat számukra. Az erőd teljes felújítása 20 milliárdot tenne ki, ennek az összegnek a felét azonban vállalkozói tőkéből is lehetne fedezni.

Nem tudni, mikor fejeződik be a felújítás

A Magyarország.hu érdeklődésére sem Varga István, sem Kovácsné Horváth Klára , a Komárom-Bábolna kistérségi társulás elnöke nem tudta megmondani, hány év alatt fejeződhet be a teljes rekonstrukció. A kilenc településből álló társulás ugyan 2002-ben elfogadta a környék közép- és hosszú távú idegenforgalmi stratégiáját, de abban költségekkel nem számoltak. A stratégia szerint a gyógyfürdőkön, valamint az erődökön kívül a lovas- és víziturizmusra és érintőlegesen a borturizmusra kell koncentrálni.

Látogatás a szlovákiai erődben

A magyarok a szlovákokkal közösen várhatóan már a jövő év februárjában kérvényezik, hogy a Monostori erődöt a Duna másik partján álló központi erőddel a világörökség részévé nyilvánítsák. Az idegenforgalmi bizottság tagjai szerdán meg is tekintették a szlovákiai erődöt, mely az orosz katonáknak köszönhetően szintén rendkívül rossz állapotban van. Az úgynevezett Újvárat és Öregvárat jelenleg rendőrök őrzik, s a komárnói önkormányzat szakemberei azon dolgoznak, hogy ha egy részét is, de megnyithassák a nagyközönség előtt. Az erőd felújítása 12 milliárd forintot tenne ki.

Ugrás vissza Ugrás vissza...