Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Bírálta Magyarországot az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Cikk:

A nyilvánosságban teret nyert szélsőséges és rasszista megnyilvánulások, különösen egyes közszereplők romaellenes beszédei miatt élesen bírálta Magyarországot Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa súlyos aggodalmának adott hangot a magyarországi szélsőségesség, türelmetlenség és rasszista megnyilvánulások térnyerése miatt, ami különösképpen a roma kisebbséget veszi célba - áll az ET csütörtöki közleményében. Hammarberg szerdán fejezte be magyarországi látogatását, amelynek során találkozott a miniszterelnökkel, a külügy-, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, továbbá nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselőivel. Megbeszélései során a kisebbségeket, főként a romákat sújtó intolerancia és rasszizmus elleni küzdelemről volt szó.

A biztos szerint különös aggodalomra ad okot a nyilvános romaellenes gyűlöletbeszéd bizonyos közszereplők részéről, valamint az, hogy hiányzik az ilyen megnyilvánulások erőteljes elítélése, illetve hatásos intézkedések megtétele a hasonló esetek előfordulásának megakadályozása érdekében. Hammarberg arra kérte az összes párt vezetőjét, hogy biztosítsák: nem hangzanak majd el idegengyűlölő vagy romaellenes kijelentések a következő választási kampány során.

Az ET emberi jogi biztosa arra bátorította a magyar hatóságokat, hogy hozzanak sürgős intézkedéseket a kisebbségekhez tartozók emberi jogainak megvédése érdekében, és a jogszabályokat, illetve a jogalkalmazást hozzák összhangba az emberi jogok európai egyezségokmányával, illetve az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatával. Külön felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy legyen büntetendő a rasszista csoportok létrehozása, illetve az ilyen csoportok tevékenységében való részvétel.
 
Hammarberg szerint jobban meg kell ismertetni a közvéleménnyel az olyan kisebbségek helyzetét, amelyek szisztematikus diszkrimináció vagy intolerancia elszenvedői, a közlemény a romák mellett a zsidókat és a melegeket említi.

A biztos megállapította, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére de facto még ma is létezik szegregáció az oktatás területén. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek felszámolása mellett javítani kell a roma lakosság életkörülményeit is. Támogatni kell a szociális lakhatást, és el kell kerülni a kilakoltatást.

Ugrás vissza Ugrás vissza...