Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az ET emberi jogi biztosa aggódik a romaellenes megnyilvánulások miatt

Cikk:

A Magyarországon tapasztalható romaellenes megnyilvánulások miatt aggodalmának adott hangot Thomas Hammarberg. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa ugyanakkor méltatta a kormány intézkedését, amelyek a romák társadalmi integrációját segítik.

A magyarországi romaellenes megnyilvánulások miatt Bajnai Gordon miniszterelnökhöz intézett levélben adott hangot aggodalmának Thomas Hammarberg, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa. Hammarberg felidézte, hogy októberben Magyarországon járt és megbeszélést folytatott a kormányfővel, továbbá a külügy-, valamint az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, országos hatóságok vezetőivel, nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselőivel.

Levelében Hammarberg súlyos aggodalmát hangoztatta amiatt, hogy erősödnek Magyarországon a romaellenes szélsőséges, türelmetlen, rasszista megnyilvánulások. Az is zavaró, hogy bizonyos közéleti szereplők romaellenes gyűlölködő hangon szólalnak meg a nyilvánosság előtt anélkül, hogy ez határozott elítélést váltana ki, illetve hogy hatékony intézkedések születnének az ilyen esetek megakadályozása érdekében

Hammarberg üdvözölte a magyar kormány néhány olyan intézkedését, amely a romáknak a közszférába való beilleszkedését segíti. Hangsúlyozta azonban, hogy az ilyen intézkedések mellett jobban tudatosítani kell a közvéleményben a hátrányos megkülönböztetést elszenvedő közösségek helyzetét. Ilyen közösségként említette a romák mellett a zsidókat, valamint a melegeket.

Az emberi jogi biztos javasolta, hogy Magyarország ratifikálja az Európai Emberi Jogi Egyezmény 12. számú jegyzőkönyvét, amely általános tilalom alá helyezi a diszkriminációt, és lehetővé teszi a kollektív panaszemelést az Európai Szociális Charta alapján.

Ugrás vissza Ugrás vissza...