Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyáron is kapnak ingyenes ebédet a rászoruló gyerekek

Létrehozva: 2005. augusztus 3.
Módosítás: 2005. augusztus 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Közel hetvenezer gyermek jut napi egyszeri meleg ételhez a kormány áprilisi döntésének következtében. Az akció során mintegy 1437 önkormányzat vállalta, hogy megszervezi a rászoruló gyermekek étkeztetését. Szeptembertől kibővül az iskolai ingyenes étkeztetés is.
1,8 milliárd forinttal többet fordít idén gyermekétkeztetésre a kormány. Ennek nagyobb része a szeptembertől kezdődő tanévben az általános iskola 1-4. osztályos, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő tanulóinak ingyenes étkeztetésére jut. 300 millió forintot költenek a rászoruló gyermekek nyári étkeztetésére, melyből a minisztérium adatai szerint közel 70 ezer gyermek jut napi egyszeri meleg ételhez a nyári szünidőben legalább tíz, legfeljebb húsz napig.
Hetvenezer gyermek kap ebédet
Számos településen jelent komoly gondot, hogy míg évközben ingyen - vagy jelentős kedvezménnyel - kapnak ebédet az iskolás és az óvodás korú gyerekek, a nyári szünet idejére ezek a szolgáltatások megszűnnek. Először 2002-ben volt kísérlet arra, hogy ingyenes étkeztetést szervezzenek az önkormányzatok, akkor 200 millió forintból 30 ezer gyermek ellátására volt mód.
- Idén 300 millió forintból több mint kétszer ennyi gyermek kaphat hosszabb-rövidebb ideig ebédet - közölte Göncz Kinga miniszter. Sikeres igénylést 1437 település önkormányzata nyújtott be, és összesen 69 845 gyermek étkeztetését tervezik. A nyári étkeztetésre szánt támogatást az adott településen rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek arányában osztották szét az önkormányzatok között, akik a rendelkezésre álló keret alapján dönthették el, hány gyermeket részesítenek támogatásban és fejenként hány napra. A minisztérium tájékoztatóján elhangzott, a rugalmas szabályozásra azért volt szükség, mert a települési önkormányzatok jobban meg tudják ítélni, kiknek van leginkább szükségük a segítségre, és a segítség milyen formában hatékony leginkább.
Az állami hozzájárulást az önkormányzatok július elején megkapták, az étkeztetést július 15-én meg kellett kezdeni. Szabó Sándorné helyettes államtitkár elmondta, az önkormányzatoknak nem kellett külön konyhát létrehozniuk az ebédeltetés miatt, a legtöbbször működő konyhákon főznek a gyerekekre, vagy befizetnek részükre egy helyi kifőzdébe, étterembe. Kompromisszumos megoldásként azt is elfogadják, hogy végső esetben otthon felmelegíthető konzervet adjanak a gyerekeknek - tette hozzá.
Szeptembertől kibővül az ingyenes étkeztetés
Az idei tanév elejétől az óvodások mintájára ingyenesen juthatnak ebédhez a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő kisiskolások. 2003-as adatok szerint megközelítőleg 450 ezer tanuló jár nappali tagozaton az általános iskola 1-4. osztályaiba, akik közül 150 ezren részesülnek rendszeres gyermekvédelmi támogatásban. Az intézkedéshez szükséges állami támogatás éves összegét - a nyári étkeztetéshez hasonlóan - az adott településen rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek arányában osztották szét.
Szintén rugalmas a keretösszeg felhasználása, hiszen vannak olyan gyerekek, akik bár rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, nem vesznek részt az iskolai közétkezésben. Emellett azt is szeretnék elkerülni, hogy jogosulatlanokhoz kerüljön a támogatás. Göncz Kinga miniszter szerint az a cél, hogy a dokumentáltan alacsony jövedelműek helyett a valódi rászorultakhoz jusson el a pénz.
Az önkormányzatok első alkalommal augusztus 5-ig, majd minden esetben a hónap 10. napjáig igényelhetik a támogatást. Az egy gyermek után járó összeg havonta maximálisan 2380 forint. Az állami támogatás szeptembertől december 30-áig jár, a minisztérium azonban a jövő évi költségvetésbe is szeretné biztosítani mind az általános iskolások támogatását, mind a nyári étkeztetés forrásait.
Ugrás vissza Ugrás vissza...