Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország első az EU-pénzek felhasználásában

Cikk:

A 12 új tagország között Magyarország vezető helyen áll a 2004-2006-os Uniós források felhasználásban, a teljes, 27 országot számláló mezőnyben pedig a harmadik. A pénzeknek körülbelül 87 százalékát már kifizették a pályázóknak.

Magyarország az első helyen áll az Európai Unió tizenkét új tagországa között az uniós pénzek felhasználásában a 2004-2006-os források mutatói alapján, és mind a huszonhét tagállamot tekintve is harmadik - jelentett be Danuta Hübner, az Európai Bizottság regionális politikai felelőse csütörtökön Brüsszelben, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszterrel folytatott találkozója után. A magyar miniszter hozzátette, hogy az idén kifutó - az első nemzeti fejlesztési tervhez kapcsolódó - pénzeknek körülbelül 87 százalékát már kifizették a pályázóknak, és jó az esély arra, hogy a végleges felhasználás megközelíti a 100 százalékot. Hübner azt is kiemelte, Magyarországnak egyelőre nem származott semmilyen vesztesége amiatt, hogy az EU az új költségvetési időszakra háromról két évre rövidítette a megítélt támogatások felhasználási határidejét.

Hübner: több forrás, nagyobb kihívások

A találkozón egyebek között az idei feladatokról esett szó. Az uniós illetékes jelezte: mostantól még nagyobb kihívások jönnek mind a kormány, mind a fő haszonélvezők közé tartozó önkormányzatok, kisebb közösségek számára, mivel a következő években az eddigi források többszöröse áll rendelkezésre. Nagyon fontos, hogy a programokat jól előkészítsék - hangoztatta, és ehhez a véleményéhez Bajnai Gordon is csatlakozott. Hübner innovatívnak nevezte Magyarországot az uniós pénzek felhasználásának módját illetően is. Külön méltatta a brüsszeli támogatású Jeremie hitelprogram magyarországi indulását, hangoztatva, hogy a kisebb vállalkozások kockázatfinanszírozása kiemelten fontos, mert segít versenyképesebbé tenni e cégeket.

Bajnai Gordon elmondta: tavaly összesen több mint 330 milliárd forintnyi uniós támogatást fizettek ki Magyarországon - beleértve a honi társfinanszírozást is -, arra számítanak, hogy az idei összeg meghaladja a tavalyit. Már a tavaly kezdődött új fejlesztési terv keretében is kiírtak 185 pályázatot, és ebből több mint negyvennek a sorsáról már döntöttek is - számos esetben a kifizetéseket is megkezdték. A nagy környezetvédelmi és közlekedési beruházásokat finanszírozó kohéziós alapok 2010-ben kifutó keretéből tavaly a magyarországi kifizetések már elérték a 47 százalékot, és szintén megközelíthető a 100 százalék - hangoztatta a miniszter.

Az uniós pénzek állítólagos szabálytalan felhasználásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Hübner elmondta: Brüsszel értesítést kap minden tényleges szabálytalanságról vagy csalásról, és lehetősége van arra, hogy ilyen esetekben fellépjen. Magyarország esetében eddig még nem érkezett olyan bejelentés, és Brüsszel sem derített fel olyat, amely korrupciót vagy a pénzek szándékos szabálytalan felhasználását tárta volna fel, uniós beavatkozást igényelve - tette hozzá. - Az uniós ellenőrzési rendszer jól működik, annak hatékonyságában nincs ok kételkedni - szögezte le a biztos.

Bajnai: szigorodtak a pályázati feltételek

Bajnai Gordon ezzel kapcsolatban elmondta: nem a fejlesztési ügynökség ellen hangzottak el korrupciós vádak, hanem egyes pályázatok ügyében. Úgy vélte, ezek aránya elmarad az uniós átlagtól, továbbá az, hogy ezek kampányszerűen jelentek meg, azt jelzi, hogy politikai szándék is van mögöttük. A miniszter leszögezte: uniós átlagban 1,5 százalék a szabálytalanul felhasznált pénzek nagysága, ennek mintegy egyharmada csalásokban érintett összeg. Magyarországon az eddig felmerült esetekben érintett összeg ennél az aránynál jóval kisebb.
 
Tavalyelőtt 129 szabálytalansági eljárást indult, ebből egyetlen úgy sem jutott el az uniós csalásellenes hivatalhoz - emelte ki Bajnai, csatlakozva Hübner közléséhez. Az új fejlesztési terv már szigorúbban fogalmaz a pályázati feltételek terén is (ezekről egyébként a csütörtöki tárgyalásokon is szó volt), így még kisebb a lehetőség a szabálytalankodásra. Nem végleges adat szerint tavaly 50 körüli eljárást kezdtek.
 
A magyar miniszter azt is bejelentette, hogy az Európai Bizottság a napokban jóváhagyta a több országot érintő pályázatokat magában foglaló négy fejlesztési programot is, és jelezte, hogy hamarosan megindulhatnak a - részben a szomszédos országokkal közös - pályázatok ezek keretein belül is. Hübner végül bejelentette, hogy tavasszal hivatalos látogatásra Magyarországra utazik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...