Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkétszerezik az EU válságalapját

Cikk:

Huszonötmilliárdról ötvenmilliárd euróra emelik az unió válságkezelő alapját - áll a pénteken zárult EU-csúcsértekezlet zárónyilatkozatában. A tagországok vezetői megállapodtak arról is, hogy 75 milliárd euróval hozzájárulnak az IMF támogatási keretének bővítéséhez.

A pénteken zárult brüsszeli EU-csúcsértekezleten egyetértettek abban, hogy meg fogják kétszerezni, vagyis 25 milliárdról 50 milliárd euróra fogják emelni az unió válságkezelő alapját, amely az euróövezeten kívüli EU-tagok megsegítésére szolgál fizetési nehézségek esetén. A résztvevők "üdvözlik az Európai Bizottság azon szándékát, hogy javaslatot tegyen a megkétszerezésre" - fogalmaztak a záró nyilatkozat megszövegezői.

Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásán széles körű egyetértés volt abban, hogy ez a lépés helyes, de tapasztalható volt némi bizonytalankodás is abban a tekintetben, hogy ezt az emelést már most elhatározzák-e. Tavaly ősszel Magyarország és Lettország már részesült ebből az alapból, 6,5 milliárd, illetve 3,1 milliárd euró erejéig. Az EU-alapot éppen ezért növelték az eredeti 12 milliárdról 25 milliárd euróra. Jelenleg Romániának van ilyen támogatási igénye, és folytat erről tárgyalásokat.

Az EU-országok vezetői abban is megállapodásra jutottak, hogy 75 milliárd euróval hajlandóak hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatási keretének bővítéséhez. A tervek szerint az IMF-keretet is meg akarják duplázni, 250-ről 500 milliárd dollárra. Erről a fejlett és a feltörekvő húsz vezető ország (G20) londoni tanácskozásán lesz szó április elején.

Ugrás vissza Ugrás vissza...